Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Flere konsultasjoner for mage-tarm-infeksjoner blant unge

Har trolig sammenheng med innføring av fraværsgrensen, melder FHI. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Siden høsten 2016 har Folkehelseinstituttet (FHI) sett en økning i antall legekonsultasjoner for mage-tarminfeksjoner i aldersgruppen 5 til 19 år.

Dette henger sannsynligvis sammen med de nye fraværsreglene som ble innført i videregående skole fra skoleåret 2016/2017, der elevene ikke kan ha mer enn 10 prosent fravær uten legeerklæring for å få godkjent faget, melder FHI.

Figuren viser antall konsultasjoner for mage-tarminfeksjoner i Norge per uke i de siste fem sesongene for forskjellige aldersgrupper. Årets sesong er markert med en svart linje. Antallet konsultasjoner er lavere i ferier og på helligdager. Kilde: FHI.

I år og i fjor er også antallet legekonsultasjoner for mage-tarminfeksjoner blant 0-4-åringer lavere enn i de foregående årene. Dette har trolig sammenheng med innføring av vaksine for rotavirusinfeksjon for denne aldersgruppen i 2014, melder FHI.

Mage-tarm-konsultasjoner er en samlebetegnelse for diagnosekodene (ICPC-2) for D11-Diare, D70-Tarminfeksjon og D73-Gastroenteritt antatt infeksiøs.

En økning av konsultasjoner for mage-tarminfeksjoner er vanlig på vinterstid, spesielt hos barn og unge.

Powered by Labrador CMS