OM TO ÅR: – Gitt samme årlige reduksjon fremover, kan vi nå målet om 30 prosent reduksjon i 2019, sier Morten Lindbæk, leder av Antibiotikasenteret for primærmedisin. Foto: Vidar Sandnes Foto:

Kan nå antibiotika-målet ett år før tiden

– Det er alltid lettere å ta de første 10 prosentene enn de siste, så jeg er bekymret for at nedgangen skal flate ut. På den annen side, ser det ut som at både allmennleger og pasienter tar dette på alvor, sier Morten Lindbæk.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det overordnede målet i regjeringens handlingsplan mot antibiotikaresistens er å redusere bruken av antibiotika i befolkningen med 30 prosent, sammenlignet med bruken i 2012.

Leder av Antibiotikasenteret for primærmedisin, allmennmedisiner Morten Lindbæk, kan vise til nye tall for fjoråret på systemisk bruk av antibiotika. Tallene er hentet fra Folkehelseinstituttets grossistdatabase.

Fra 2012 til og med i fjor er bruken, oppgitt i definerte døgndoser per døgn per tusen innbyggere, redusert med 14 prosent fra 2012 til 2015 og med 3 prosent fra 2015 til i fjor.

Unntatt statistikken
Da er imidlertid Iprex (metenamin), et middel for å forebygge urinsveisinfeksjon med i statistikken. Metanamin er ikke et antibiotikum, men skal ifølge Lindbæk med i internasjonale statistikker.

– Norge bruker mest av metanamin i Europe, og her har ikke bruken gått ned. Hvis vi konsentrerer oss om å se på reduksjonen i antibiotika, som jo er det som vil føre til mindre antibiotikaresistens, er nedgangen større. Hvis vi holder dette legemiddelet utenfor statistikken, når vi målet om 30 prosent reduksjon i 2019 – gitt samme årlige reduksjon fremover, sier Lindbæk.

Lettere å diskutere
Han håper den årlige nedgangen på 4-5 prosent vil fortsette.

– Hva frykter du kan bidra til at målet ikke nås innen 2020?

– Det er alltid lettere å ta de første 10 prosentene enn de siste, så jeg er bekymret for at nedgangen i bruk skal flate ut. På den annen side, ser det ut som at både allmennleger og pasienter tar dette på alvor. Det er mye lettere å diskutere dette nå med pasientene enn det var for 10 år siden, så det ser ut som om budskapet har nådd frem, svarer Lindbæk.

Powered by Labrador CMS