Venstres leder Guri Melby stilte spørsmål om det er bemanningsproblemer eller færre fødsler som er årsaken til nedleggelsen.

Guri Melby (V) stilte spørsmål om ABC-klinikken til helseministeren

Melby mener at OUS-ledelsen har kommunisert at årsaken både er jordmormangel og færre fødsler.

Publisert Sist oppdatert

I et skriftlig spørsmål til helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) ba Melby om svar på hva som er årsaken til kuttet i fødselsomsorgen i Oslo gjennom nedleggingen av ABC-enheten.

Hun spurte også om stengingen av ABC bidratt til å forbedre eller forverre bemanningssituasjonen ved Oslos fødeavdelinger.

ABC-enheten ved Oslo universitetssykehus stengte 4. mars.

Melby mener at OUS-ledelsen har kommunisert at årsaken er jordmormangel, men også at det færre fødsler, noe som har ført til at behovet for fødestuer har gått ned.

Etter at ABC-enheten ble stengt, har 14 av de 19 jordmødrene som jobbet der, sagt opp sine stillinger, ifølge Melbys skriftlige spørsmål.

Flere av jordmødrene ved ABC gikk i januar ut og sa at de starter en privat fødeklinikk.

Skyldes både bemanning og færre fødsler

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) svarer at helseforetakene har en krevende jobb med å sørge for tilstrekkelig bemanning av fødeavdelingene.

– Jeg har tillit til at det blir gjort gode vurderinger lokalt knyttet til dette, skriver Kjerkol i sitt svar.

Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet svar fra Helse Sør-Øst RHF som Kjerkol gjengir.

I svaret skriver Helse Sør-Øst at OUS har vanskeligheter med rekruttering av jordmødre og har flere ubesatte jordmorstillinger.

Jordmødrene fra ABC-enheten som ikke har sluttet, er omplassert til andre enheter i fødeavdelingen etter dialog om hvor de kunne tenke seg å jobbe.

I tillegg var antallet fødsler i 2022 betydelig lavere enn tidligere år, og utviklingen ser ut til å fortsette også i 2023. Derfor har fødeavdelingen tilpasset ressursbruken til forventet antall fødsler, opplyser Helse Sør-Øst.

Det er gjennomført risikovurderinger der forskjellige modeller ble vurdert, og kom frem til at stenging av ABC-enheten var alternativet som berørte færrest av de fødende. Det var også den løsningen som gjorde det mulig å opprettholde generell beredskap for alle fødende.

Samtidig startet fødeavdelingen et prosjekt for å tilpasse driften for å sikre at brukerne tilbys differensiert fødselsomsorg i de gjenværende fødeenhetene, ifølge Helse Sør-Øst.

Powered by Labrador CMS