Flere tar medikamentell abort

Nesten seks av ti kvinner benyttet abortpillen som metode i 2008. Dette er ti prosent flere enn for to år siden. Mye tyder på at privatpraktiserende gynekologer snart kan dele ut abortpillen - som følge av et forslag fra Norsk Gynekologisk forening.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Professor Ole Erik Iversen ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssykehus mener dette er godt nytt. Han minner om at abortpillens vei frem til nå har vært lang.
- Allerede på slutten av 1980-tallet kunne medikamentell metode benyttes, men sentrale KrF-politikere på Stortinget foreslo et forbud mot pillen. Så gikk det ti år, og i 1998 forsto man at det var uetisk ikke å tilby medikamentell abort til kvinner, sier Iversen.
Tryggere
Iversen presiserer at metoden er mer skånsom og innebærer færre bivirkninger for kvinnen.
- Dette betyr at man kan bruke narkose og behandling på andre formål, men vi har hele tiden valgt å tone ned de økonomiske sidene, presiserer han.
Professoren poengterer at også kirurgiske aborter i Norge er trygge, men at medisinske aborter er tryggere. - Med nærmere 9000 inngrep unngår vi narkose- eller kirurgi-komplikasjoner. Dette betyr mye for folkehelsen.
Over halvparten
55,6 prosent av abortsøkende kvinner valgte i 2008 abortpillen frivillig.
Iversen opplyser at denne metoden etter hvert har blitt hovedmetoden ved flere sykehus. Ved Haukeland Universitetssykehus blir 90 prosent av abortene før niende svangerskapsuke utført med pillen.
- Blir flere aborter nå utført tidligere?
- Det vet vi ikke mye om. Alle som skal utføre en abort, må få graviditeten fastslått på ultralyd. Ellers kan en forsinket menstruasjon og en falsk positiv test føre til at man tror man er gravid, men ikke er det.
Tilbys som hjemmeabort
Medikamentell abort tilbys i dag til alle gravide inntil tolvte uke, men også til kvinner som må utføre senaborter etter å ha vært gjennom en nemndsvurdering.
Metoden tilbys som hjemmeabort, men man vet ikke hvor mange som tar den hjemme.
- Ved Haukeland har flere enn 1000 tatt den hjemme. Smertene ved denne metoden er som ved en spontanabort. Vi har opplevd at kvinner som velger å reise hjem, er fornøyd med det.
- Når blir dette et tilbud hos fastlegen?
- Det blir en stund til, men vi planlegger nå at privatpraktiserende spesialister kan tilby dette. Norsk gynekologisk forening tok denne saken opp for halvannet år siden. Vi mente at både loven og forskriften åpner for at dette kan man bestemme seg for. Jeg håper og tror at dette er rett rundt hjørnet.

Oppgitte interessekonflikter:
Ole Erik Iversen har mottatt foredragshonorar eller reisestøtte til kongresser fra Wyeth, Schering og Organon, som alle produserer p-piller, samt fra Novartis, Novo Nordisk, GlaxoSmithKline og Nycomed.


Aborttallene øker

I 2008 ble det utført vel 16.000 svangerskapsavbrudd, og det var en økning på 1000 det siste året. Professor Ole-Erik Iversen i Bergen mener at skrekkhistorier om p-piller driver opp aborttallene, og han knytter aborttallene direkte til avisartiklene om Yasmin.
Nesten hver femte kvinne som fikk utført svangerskapsavbrudd i 2008 var under 19 år, viser statistikken fra Folkehelseinstituttet.
Professor og overlege Ole-Erik Iversen ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssykehus er ikke overrasket over tallene. - Det er en klar sammenheng mellom medienes negative omtale av p-piller og aborttallene, sier han.
- Vi ser det hver eneste gang det kommer ut historier om kvinner som har fått blodpropp eller har dødd etter å ha brukt p-piller. Da faller salget drastisk, og tallet på aborter går tilsvarende opp. Det er mange klassiske eksempler på slike sammenhenger, og det kan leses direkte ut av statistikkene, sier han.
I Norge har antallet dødsfall av hjerte- og karsykdommer hos unge kvinner vært helt uendret 15 år før og 25 år etter at p-pillene kom på markedet.
- Rundt 1983 kom de første advarslene mot p-piller generelt, basert på vitenskapelige funn som senere viste seg å være feil. Det tok 13 år før p-pillesalget var tilbake på normalt nivå og aborttallene hadde stabilisert seg, sier han.
- I 1995 hadde vi en tilsvarende runde med p-pillen Marvelon, som ble foreslått forbudt. Salget gikk ned med åtte prosent - aborttallene gikk opp med åtte prosent. Og i 2008 var det skrekkhistorier ute og gikk om pillen Yasmin. Det samme skjer hver gang. I virkeligheten er det farligere å bli gravid enn å bruke p-pillen, særlig i forhold til faren for blodpropp, sier Ole-Erik Iversen.
Positivt
Når det gjelder økningen av medikamentell abort, mener Iversen det er positivt at denne abortmetoden foretrekkes fremfor den andre.
De endelige tallene fra Nasjonalt folkehelseinstitutt viser at det i 2008 ble utført 16.073 svangerskapsavbrudd. Av disse var 15.420 selvbestemte og 634 nemndbehandlede - og utført etter utgangen av 12. svangerskapsuke.
Tenåringsaborter
Det var en økning i antall tenåringsaborter fra 2007 til 2008 - fra 17,0 til 18,0 per 1000 kvinner.
I Hordaland, Telemark og Vest-Agder var det en økning med mer enn tre prosent.


Gratis prevensjon til unge voksne

Stortingsrepresentant Laila Dåvøy, Kristelig Folkepartis representant i Helse- og omsorgskomiteen, har bedt Stortinget ta grep for å få ned aborttallene.
KrF-politikeren vil innføre gratis prevensjon for kvinner opp til 25 år, styrke seksualundervisningen og gjøre det økonomisk enklere for unge gravide.
- Det har gjennom mange år vært stor tverrpolitisk enighet om viktigheten av å forebygge aborter, men de siste årene har det i liten grad blitt tatt noe løft for å sette temaet på dagsordenen, sier Laila Dåvøy.
Vil ha tverrpolitisk løft
Hun viser til at aborttallene de siste årene har ligget stabilt på et høyt nivå. I fjor økte antallet aborter i Norge til over 16.000. - Antallet aborter i Norge ligger i dag altså på samme nivå som på 1980-tallet. Dette betyr at det er behov for et nytt tverrpolitisk samarbeid for å redusere aborttallene i Norge, sier hun.
Dåvøy mener Norge trenger en ny offensiv for å redusere aborttallene og uønskede svangerskap. - Og vi trenger mer kunnskap om årsaker til abort og ettervirkninger for å kunne ta i bruk målrettede tiltak, sier hun.
Bedre undervisning
KrF mener det abortforebyggende arbeidet med utdeling av gratis prevensjon til aldersgruppen 16-19 år trolig har hatt en positiv effekt. - Det er viktig å forsterke med økt utdeling av gratis prevensjon, men også gjennom en mer målrettet seksualundervisning i skolen.
Dåvøy mener det også er viktig å etablere gode nok ordninger for gravide kvinner:
- Samfunnet bør ha et overordnet mål om at vi skal ha så gode ordninger for gravide at en kvinne velger å beholde barnet hun bærer på selv om graviditeten ikke er planlagt. For kvinner tidlig i 20-årene ender tre av ti svangerskap i abort.
Utsettes for press
KrF-politikeren fremholder at det er ulike årsaker til at kvinner velger å ta abort.
- Økonomisk utrygghet oppgis fortsatt av kvinner som en årsak. Og flere uttrykker press fra barnefaren som årsak til svangerskapsavbruddet.
Lesbiske
Hun er også bekymret for at noen grupper har høyere aborthyppighet enn andre. - Dette gjelder blant annet kvinner med minoritetsbakgrunn og lesbiske kvinner. Disse gruppene må det iverksettes spesielle tiltak overfor.
- Det bør være slik at kvinner i Norge ikke ser seg nødt til å ta abort på bakgrunn av økonomi. Derfor bør man sikte mot et betydelig løft i engangsstøtten for gravide til 2G, og samtidig ta større hensyn til gravide som er i en overgangsfase mellom studier og arbeid. En slik utvidet engangsstøtte kan fordeles ut over et lengre tidsrom, med en større sum i tilknytning til fødselen.
Dagens Medisin 01/10

Powered by Labrador CMS