GRØNT LYS: Helse- og omsorgsdepartementet har gitt Folkehelseinstituttet (FHI) grønt lys til å distribuere pneumokokkvaksiner. forteller Are Stuwitz Berg, overlege i FHI. Illustrasjonsbilde: Getty Images / innlimt bilde: FHI

Foto:

FHI skal dele ut 50.000 doser med pneumokokkvaksine

Folkehelseinstituttet (FHI) har fått grønt lys til å distribuere ut pneumokokkvaksine-doser som snart går ut på dato.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Dagens Medisin har tidligere omtalt at 50.000 doser med pneumokokkvaksiner går ut på dato i juni. Sveinung Stensland, justispolitisk talsperson, stilte onsdag et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol om hva som er planen for vaksinene.

Bestemt for noen dager siden
På spørsmål fra Dagens Medisin om hva som er planen for vaksinedosene svarer Helse- og omsorgsdepartementet at statsråden vil svare Stortinget før hun svarer media.

Folkehelseinstituttet svarer derimot at det allerede er tatt en avgjørelse om vaksinedosene.

– Helse- og omsorgsdepartementet har bestemt seg for at vi nå kan distribuere disse vaksinedosene gratis til personer i risikogruppen. Vi fikk avgjørelsen for noen få dager siden, sier Are Stuwitz Berg, overlege i Folkehelseinstituttet (FHI) til Dagens Medisin.

FHI planlegger nå bestillinger via fastleger og kommunene.

Pneumokokker

Pneimokokker er en bakterie som kan gi lungebetennelse, ørebetennelse eller bihulebetennelse. Den kan også gi alvorligere sykdomsforløp som blodforgiftning (sepsis) eller hjernehinnebetennelse (meingitt). Alvorlig pneumokokksykdom rammer særlig de yngste og de eldste aldersgruppene, samt personer som er spesielt utsatt på grunn av andre sykdommer.Pneumokokkvaksiner er anbefalt til alle personer over 65 år, hvert tiende år.(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Bakgrunnen
Årsaken til at det er 50.000 doser med pneumokokkvaksine på lager var mangelsituasjon høsten 2020.

– Da hadde vi ikke koronavaksiner og man var ekstra opptatt av influensa og pneumokokkvaksiner. Det var lett å få omsatt disse på det tidspunktet. Dermed ble det planlagt å være godt skodd for påfølgende høst, og vi fikk bestilt inn mange doser.

Berg forteller at når man fikk i gang koronavaksinasjonsprogrammet så slo det litt bena under planen som lå for pneumokokkvaksiner.

– Det er gjort informasjon- og annen type arbeid for å få dem ut, men vi nådde ikke like godt frem. Det druknet nok litt i all informasjon rundt tredje dose med koronavaksine og annen informasjon rundt koronavirus.

Overlegen forteller at arbeidet med å få informasjon om pneumokokkvaksine ut skiller seg fra influensavaksine og koronavaksine.

– Pneumokokkvaksine er en vaksine de fleste eldre og andre i risikogruppen kun trenger å ta en gang hvert tiende år, dermed kan man ikke gjøre samme type informasjonsarbeid som med influensavaksinen.

– Har dere en plan for hvordan å kommunisere dette ut nå?

– Vi jobber med det. For å nå frem til dem som skal vaksineres er fastleger og andre leger nøkkelpersoner sammen med kommunene. Dernest er det mot personene som trenger vaksinen. At tilbudet hos fastleger er godt kjent legger vi stor vekt på.

Powered by Labrador CMS