
– Vil se på løsninger for leger i etableringsfasen
Statssekretær Inger Klippen (H) sier departementet i den kommende handlingsplanen vil se på løsninger for ferske leger som kvier seg for å bli næringsdrivende.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Flere kommuner gir nå fastlønn til fastlegene, i håp om at de skal bli værende og for å sikre rekrutteringen. Legeforeningen mener imidlertid at hovedregelen skal være at legene skal være næringsdrivende.
Les mer her: Kommunene punger ut med fastlønn for å redde legedekningen
Statssekretær i Helse – og omsorgsdepartementet, Inger Klippen (H), er selv spesialist i allmennmedisin og er med i arbeidet med å lage Handlingsplanen for allmennlegetjenesten.
Departementet jobber nå med handlingsplanen, som er klar i mai. Her vil de se på en ny løsning for leger i etableringsfasen som kanskje ikke ønsker å hoppe rett inn i næringsdrift, sier Klippen til Dagens Medisin.
– For mange er det et stort sprang som ung lege å skulle gå inn i en næringsdrift, samtidig som du investerer store summer – og du ikke er sikker på at det er det du ønsker.
– Det tar vi på alvor, og vi vil jobbe frem en løsning på dette i handlingsplanen, sier Klippen, som ikke vil røpe ytterligere detaljer fra handlingsplanen.
– Konstruktive forhandlinger
– Det jeg kan si er at vi har veldig konstruktive forhandlinger med KS og Legeforeningen. Vi har et åpenbart felles mål, nemlig å få fastlegeordningen til å fungere både for pasientene og legene.
– Vil dere endre på ansvarsforholdet mellom stat og kommune, når det kommer til fastlegeordningen?
– Ansvaret skal ikke være annerledes enn det er i dag. Vi ønsker ikke å overstyre selvråderetten til kommunene. Det vil være individuelle ordninger alt etter hvor man er.
– Innad i mitt fylke, Rogaland, er det også store forskjeller i hvordan dette løses. Denne store ulikheten i demografi i Norge gjør også at kommunene må innrette sine allmennlegetjenester på ulike måter, sier Klippen.
Klippen har selv jobbet som fastlege:
– Jeg var næringsdrivende. I starten på legekarrieren jobbet jeg imidlertid som vikar på et legekontor og fikk prøvd ut fastlegeordningen. Deretter startet jeg sammen med to andre et legesenter.
– Selv hadde jeg en baby på armen i denne tiden, og to av oss var i foreldrepermisjon mens vi opprettet legesenteret. Det var rimelig tøft, og jeg kan forstå at mange synes det er skummelt å skulle gjøre dette, sier hun.