Fastlegene vil ta gynekologien tilbake

Forfatterne av en ny gynekologisk håndbok for allmennpraksis mener at flere allmennleger bør «ta tilbake» denne delen av faget. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Snart kommer en ny håndbok i gynekologi i allmennpraksis: Gynekologi - kort og godt (Universitetsforlaget). Forfatterne av «Gynekologi i allmennpraksis» (Tano Aschehoug 1999), fastlege Kari Hilde Juvkam i Grimstad og fastlege Hilde Beate Gudim i Bærum står bak en nyskrevet bok med basis i den gamle.
- Vi har hele tiden hatt medisinerstudenten og turnuskandidaten i bakhodet, men vi ønsker i like stor grad å nå allmennpraktikerkollegene våre. Vi håper boken kan bli en del av deres nærbibliotek, sier Juvkam.
Hun er opptatt av gynekologi som en selvfølgelig del av allmennpraksis.- Når vi holder kurs for kolleger, opplever vi at erfarne allmennleger vil ta tilbake denne delen av faget, forteller hun.
- Har du erfaring med at pasienter heller går til privatpraktiserende spesialister med gynekologiske problemstillinger?
- Noen pasienter synes det er vanskelig å foreta slike undersøkelser hos fastlegen, og det samme gjør nok noen allmennleger også. Men stadig flere kvinner venter at fastlegen behersker denne delen av faget og i alle fall at de får foretatt en rutineundersøkelse med cervixcytologi hos fastlegen. Dessuten er en gynekologisk undersøkelse obligatorisk når en kvinne har smerter i nedre del av magen. Om legen har god kunnskap, øker det tryggheten og gjør det lettere å være profesjonell, sier Juvkam.
Et eget kapittel er viet vulvalidelser. Det første kapitlet har fått to nye avsnitt, et om seksuelle overgrep og møte med kvinner som har vært utsatt for slike overgrep. Forfatterne omtaler undersøkelse, sporsikring og prøvetaking samt oppfølging og råd for formulering av legeerklæring. Det andre avsnittet gir en kort innføring i omskjæring av kvinner med henvisninger til utdypende litteratur. - Dette er viktige temaer allmennleger bør ha kjennskap til. Ellers tror vi at mange strever med blødningsforstyrrelser, som vi har gitt god plass i boken. Andre viktige og hyppige problemstillinger er infeksjoner, prevensjon og klimakteriet, kommenterer Juvkam.
Temabilag: Allmennlegen, Dagens Medisin 19/08

Powered by Labrador CMS