Får inkontinens etter lukkemuskelruptur ved fødsel

Nær syv av ti kvinner som får sprukket lukkemuskel (lukkemuskelruptur) i forbindelse med fødsel, får problemer med analinkontinens.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette fremgår av doktoravhandlingen til lege Nazir Naimy, som disputerer 12. september ved Universitetet i Oslo (UiO).
Nesten 70 prosent av kvinner som får lukkemuskelruptur, vil oppleve en eller annen form for analinkontinens. Symptomene dreier seg hovedsakelig om luftinkontinens, hastefølelse av å komme på toalettet og søling i undertøy, og få kvinner plages av avføringsinkontinens.
Senplager
Komplett ruptur av lukkemuskelen gir høyere risiko for analinkontinens enn delvis ruptur.
Fra fem måneder til halvannet år etter fødselen økte andelen kvinner med avføringsinkontinens fra syv til 17 prosent. Flere utearbeidende enn hjemmeværende kvinner var plaget av analinkontinens enn dem som var hjemme.
Ifølge Naimy kan kontroll av symptomer før kvinnen kommer tilbake til jobb, derfor gi et misvisende bilde.
Skade av nerver
Bekkenbunnsnerver kan skades under fødsel, og det øker risiko for analinkontinens uavhengig av omfanget av lukkemuskelskade.
Cirka en tredel av kvinnene var plaget av urininkontinens, og mer enn halvparten med urininkontinens var også plaget av analinkontinens.
Lav risiko
Selv om én av fem kvinner fikk små lukkemuskelskader som følge av vaginalfødsel, skader som bare kan ses ved ultralyd, har disse skadene ingen sammenheng med symptomene, heter det i pressemeldingen fra UiO. Denne gruppen kvinner har samme lave risiko for analinkontinens som dem uten lukkemuskelskade.
Hver fjerde kvinne som føder vaginalt uten ruptur av lukkemuskelen, opplever luftinkontinens. Enkelte har følelsen av at det haster å komme seg på toalettet. To av tre kvinner ble enten symptomfrie eller betydelig bedre i løpet av de fem til tolv første månedene etter fødselen.

Powered by Labrador CMS