Dnlf støtter ikke gratis heroin

Den norske legeforening (Dnlf) går imot å gi heroin til rusmisbrukere. Dette ble meddelt helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen i dag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


– Bedre tilgjengelighet til legemiddelassistert rehabilitering med stor grad av individuell tilpasning samt bedre kommunale tjenester, vil etter Legeforeningens vurdering være en bedre strategi for nå målgruppen, sier Legeforeningens president Torunn Janbu i en kommentar.
Vil trappe opp rusbehandlingen
Det er ut ifra både faglige og helseøkonomiske grunner Legeforeningen mener det ikke er tilrådelig å introdusere heroin som et nytt behandlingstilbud til opioidavhengige. 
Dnlf vil anbefale at det i stedet bør satses på å styrke og utvikle det behandlingsapparatet som finnes i dag.
I brevet til statsråden etterspør foreningen bedre tilgjengelighet og opptrapping av rusbehandlingen.
I beste fall liten effekt
Diskusjonen om gratis heroin til de tyngste heroinavhengige er satt på dagsordenen av helseministeren, og forslaget har vekket et betydelig engasjement.
– Legeforeningen har, i nært samarbeid med sentrale fagpersoner innen rusfeltet, gått gjennom aktuelle behandlingstilbud og har følgende innspill: Det finnes i dag mye og tydelig dokumentasjon på effekten av heroinbehandling, men tilleggseffekten i forhold til metadon er i beste fall liten –  og til en høy kostnad.
Usikkerhet
Det er også et spørsmål om målgruppen blir nådd.
– Det er store utfordringer knyttet til å nå den ønskede målgruppen og vanskelig å konkludere i forhold til de enkeltgruppene som har rapportert økt tilfredshet med heroin som behandling – om det er heroinbehandlingen eller den forsterkede innsatsen rundt pasienten som bidrar til resultatene. Bedre tilgjengelighet til legemiddelassistert rehabilitering med stor grad av individuell tilpassing samt bedre kommunale tjenester, vil etter vår vurdering være en bedre strategi for å nå målgruppen, skriver legene i brevet.
Krevende behandling
Legeforeningen er usikker på om heroinbehandlingen vil nå den ønskede målgruppen. Den påpeker at behandlingen er krevende med oppmøte minst to ganger daglig, og med et betydelig kontrollapparat rundt for å forhindre illegal bruk av heroinen.
– Det ser ut til å medføre at tiltaket nettopp ikke når de aller mest reduserte og utslåtte med dårlig funksjon på mange områder. Mange i en slik gruppe vil ha store vansker med å møte flere ganger om dagen syv dager i uken på utdelingsstedene.
Metadon som tilleggsmedisin
Heroin har kortvarig virkning og må injiseres eller inhaleres/røykes. Disse egenskapene gjør at det er mindre egnet som stabiliserende medisin.
Det må gis metadon som tilleggsmedisin om kvelden for å unngå abstinens dersom en ikke skal ha utdeling tre ganger i døgnet.
Det er også påvist komplikasjoner som følge av injeksjonsbehandling.

Powered by Labrador CMS