Oppsummerte ESMO for kolleger

Det var stinn brakke da overlege Jan Oldenburg fra Akershus universitetssykehus ledet oppsummeringen inne urogenitalkreft på siste dag av den Europeiske kreftkongressen i Barcelona, tirsdag morgen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Etter fem dager hvor fremtredende forskere og kreftleger har lagt frem, lyttet til og diskutert ny forskning om genetiske analyser, skreddersydd behandling og immunterapi for kreftpasienter, er det noen røde tråder som går igjen.

Genetikk og biomarkører, immunterapi og målrettet behandling er de store snakkissene på ESMO 2019. Stadig ny kunnskap om identifisering av genmutasjoner og deres betydning for både utvikling, behandling og oppfølging av kreftpasienter – med andre ord mer målrettet utredning og behandling - har vært sentralt her på konferansen.

Immunterapi står frem som en viktig del av behandlingen av flere og flere kreftformer. En rekke studier gir ny kunnskap om når slik behandling skal starte og ikke minst hvordan den bør kombineres med andre behandlingsmetoder for best mulig effekt over tid.

Hør innslaget over hvor Jan Oldenburg oppsummer ESMO2019 sammen med Åslaug Helland, overlege ved OUS/Radiumhospitalet og medlem av styret i Norsk onkologisk forening.

Powered by Labrador CMS