Hva kan helse lære av olje- og gass?
Norge sitter på en skattkiste av kunnskap og teknologi – gjennom omstillingen i olje og gass-sektoren. Hvis teknologien tilgjengeliggjøres og anvendes i helsevesenet, kan Norge opprettholde et bærekraftig helse og velferdssamfunn.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Kronikk: Kathrine Myhre, daglig leder i Oslo Medtech
DET ER KJENT kunnskap i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og blant Norges helseforetak, sykehus og kommuner, at vi er nødt til å satse på innovasjon og innovativt partnerskap med næringslivet for å utvikle og implementere nye og mer effektive produkter og arbeidsmetoder – dersom Norge skal beholde et bærekraftig helse- og velferdssamfunn. Det er imidlertid avsatt få ressurser i helseforetakenes budsjetter til innovasjon, omstilling og næringsutvikling.
Et område som har mottatt enorme statlige investeringsmidler de siste 50 årene for å bygge opp en innovativ og kunnskapskrevende virksomhet, er olje- og gassindustrien. Det er åpenbart at helsesektoren kan lære mye av hvordan oljesektoren gjennom årene har organisert og argumentert seg frem til gode investeringer og effektive virkemidler for å løse sine utfordringer og potensial.
Et vel så interessant spørsmål er hvordan investeringene i teknologi og kunnskap i oljesektoren kan komme norsk helsesektor og helseindustri til gode.
TEKNOLOGIOVERFØRING. Etter inspirasjon fra initiativet Pums&Pipes i Houston i USA bevilget HOD i 2015-budsjettet fem millioner kroner til å utforske muligheten for å overføre teknologi og kompetanse fra olje og gassvirksomheten til helsesektoren.
Prosjektet Norwegian pumps and pipes er et samarbeid av flere aktører med Stavanger Sykehus i spissen, og er godt i gang med å stimulere oppstart av prosjekter innen forskning- og utvikling (FoU) der kunnskap og teknologi fra oljesektoren anvendes for ulike formål i helsevesenet. Under Oslo Innovation Week i oktober arrangerte Statoil og helseklyngen Oslo Medtech seminaret Oil and gas and health – a powerful power couple?
Formålet var å vise frem eksempler og stimulere til ytterligere samarbeid mellom sektorene.
OVER TIL HELSE. Etter hvert som samhandlingsreformen iverksettes og stadig flere helsetjenester utføres i hjemmene våre ved hjelp av teknologi som muliggjør egenmonitorering, -oppfølging og -behandling, er det behov for datasystemer som samler og integrerer dataene. Ett eksempel er Imatis, som startet i olje og gass med fokus på integrerte operasjoner – og i dag leverer tjenester for integrasjon av data i helsesektoren. Selskapets helsetjenester er tilpasset behovet for pasienter, sykehus og kommuner, og teknologien videreutvikles i helsevesenet. Den grunnleggende kompetansen og teknologien i selskapet bygger på selskapets leveranser til olje og gassvirksomheten.
For tiden tester selskapet Prediktor Medical et nytt instrument for non-invasiv måling av glukose, en teknologi som vil innebære stor forbedring og effektivisering av diabetespasienters hverdag så fremt den kliniske utprøvingen av produktet blir positiv. Bedriftens gründer, Steinar Sælid, fikk ideen til produktet da han selv ble slagpasient. Den grunnleggende teknologien hadde tidligere vært anvendt til blant annet posisjonering av skip offshore.
«NYE» HODER. For et par år tilbake fikk hjertekirurg og gründer Vegard Tuseth fra Bergen ideen til en ny hjertepumpe. Da han trengte hjelp til å utforme hjertepumpens prototyp, havnet oppdraget hos K. Lerøy Metallindustri utenfor Bergen. Bedriften har tradisjonelt produsert utstyr til olje og gass-sektoren, deriblant komponenter til oljepumper. På bakgrunn av avansert utstyr, kunnskap om pumpeteknologi samt interesse, kreativitet og omstillingsevne, kan K. Lerøy Metallindustri i dag levere utstyr til helsesektoren.
Norsk olje og gass har i perioder skrapt arbeidsmarkedet tomt for skarpe ingeniørhoder som er gode på å løse kompliserte problemstillinger. Omstillingen i olje og gass-sektoren bidrar til at sykehus, kommuner og helsenæringen får tak i nødvendig kompetanse. Ett av selskapene er NoIsolation, der tre av fire gründere kommer fra olje og gass-sektoren. Selskapet utvikler roboten AV1, som demper opplevelsen av isolasjon hos langtidssyke barn.
EN SKATTKISTE. En annen virksomhet, GE Vingmed Ultrasound, utvikler ultralydapparater basert på norsk forskning og utvikling. Administrerende direktør Dagfinn Sæthre meddelte sist høst at selskapet opplevde en styrket tilgang på godt kvalifiserte medarbeidere, som følge av nedbemanningen i oljesektoren. Dermed kan bedriften videreutvikle sine produkter og tjenester i takt med teknologiutviklingen og behovet i markedet.
Norge sitter på en skattkiste av kunnskap og teknologi, som med omstillingen i olje og gass bør gjøres tilgjengelig, og anvendes av, helsesektoren. Slik vil investeringen i olje og gass gi dobbel avkastning, og bidra til at Norge opprettholder et bærekraftig helse og velferdssamfunn.
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 18/2016