Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Blogger


Tommy Skars blogg Publisert 2018-03-14

Se til Trondheim; Oslo og Bergen!

Hadde Vålerenga og Brann frivillig latt seg slå av Rosenborg? Det skjer nå – i alle fall hva angår ambisjoner - på hjerneslagområdet: Midtnorsk slagsenter er etablert på St. Olav, mens ett slagsenter i henholdsvis Oslo og Bergen lar vente på seg. Mens fotball er underholdning, er hjerneslag blodig alvor hvor målet ikke er å vinne, men kampen er å overleve eller forhindre alvorlige utfall.

Forleden besøkte jeg Forsterket Rehabilitering Aker i hovedstaden sammen med helsebyråd Tone Tellevik Dahl og ildsjelene Anne Heimdal og Hilde Magelssen fra LHL Hjerneslag Ung Oslo. Der møtte vi 19-åringen Johanne Marie Hemnes som hadde opplevd noe av det samme som Jørgen Christiansen (47), som ble intervjuet i VG i januar, hadde: Bli sendt mellom sykehus i Oslo ved hjerneslag, til tross for at ved slag er tiden kritisk og det dør rundt to millioner hjerneceller i minuttet.

Det er få områder hvor problemet, konsekvensene og løsningen ligger mer i dagen enn her, og jeg viser til rapporten "Akutt og subakutt behandling av hjerneslag i Helse Sør-Øst, 2016", som bare ett eksempel.

Hvor mange flere unge – og eldre – slagrammede som Johanne og Jørgen tenker HSØ og Oslo Universitetssykehus, helse- og omsorgsminister Bente Høie og andre ledende helsepolitikere at vi skal møte før man gjør det eneste logiske grepet i Oslo - og i Bergen - og etablerer "enn dør inn" ved hjerneslag?

Da Midtnorsk slagsenter ved St. Olavs hospital i Trondheim åpnet kommenterte LHL Hjerneslag Ung Trøndelags talsperson, Roger Dragsten Moe, det slik: – Dette er milepæl i hjerneslagbehandlingen i Midt-Norge, og St. Olav fortsetter å være en pioner i norsk slagbehandling. 

Man skal ikke trekke sammenligningen sport og hjerneslag for langt. Heller ikke sammenligningen av Midtnorsk slagsenter og hva som er potensialet i et kommende Oslo slagsenter, som må bli volumesenteret vi i trenger på trombektomi for å utvikle denne behandligsformen i Norge. Men bør ikke Oslo og Bergen i alle fall i ambisjonen spille i samme divisjon som trønderne – ikke minst med tanke på hva gevinsten kan bety for slagrammede?

La mer her legge til, slik jeg gjør i enhver sammenheng for å unngå misforståelser: Det gis god behandling ved sykehusene i Oslo og Bergen når man først kommer til riktig adresse. Det er heller ikke slik at vi ønsker å skape frykt rundt tilbudene som er, men vi må være tydelige på at man likevel kan oppnå enda bedre resultater med en mer ideell organisering. Oslo unviversitetssykehus er selv enig i dette.

Det er prosesser på gang både i Helse Sør-Øst og Helse Vest og aktuelle helseforetak, men det går for sent og signalene er for utydelige på hva som skal bli resultatet. Det er likvel bare ett hensyn som er viktig: Pasientene!

Vi forventer nå et sterkere engasjement fra politikere i Oslo og Bergen. Når helsebyråd Tellevik Dahl i Oslo, som i Dagsavisen 13. mars var helt tydelig på sitt krav om ett slagsenter i hovedstaden, så kan også andre ledende politikere være det og ta ombudsrollen på alvor. Det går ikke lenger an å gjemme seg bak at det er helseforetakene som skal administrere tilbudene, da dette er et så avgjørende tilbud at de må styres.

Hadde situasjonen vært denne samme på et annet alvorlig diagnoseområde enn hjerneslag, så hadde det trolig vært arrangert demonstrasjonstog i gatene for lengst. Nå vil vi se helse- og omsorgsminister Bent Høie først i toget sammen med helsekomiteens leder Olaug Bollestad, stortingsrepresentanter fra begge byer, helsebyråden i Oslo og helsebyråd Vigdis Anita Gåskjenn i Bergen!

Kommentarer

 • Aeddlen På Kveddlen 14.03.2018 13.00.58

  Semikolon i overskriften!

Tommy Skar

Tommy Skar er generalsekretær i LHL Hjerneslag. Han har vært kommunikasjons- og markedssjef i LHL, han har ledet LHLs helsefagteam og vært rådgiver for LOs leder. Han har også bakgrunn som kommunal helse- og sosialpolitiker. Skar var vara til Stortinget i perioden 1993-1997.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!