Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Blogger


Hans Torvald Haugos blogg Publisert 2017-12-20

God jul i Oslo fengsel!

Jula står rett for døra. For mange er julen spekket med god mat, pakker og familiebesøk. I julehøytiden tar vi oss tid til å tenke på andre enn oss selv. I år skal jeg fundere litt på hvordan de har det, de som sitter i Oslo fengsel.

Jeg tror ikke jeg kjenner noen innsatte i Oslo fengsel. Men jeg vet de har hatt besøk av optikere som har undersøkt hvor godt de ser. Og jeg vet at nesten halvparten av de rundt 130 som fikk en synsundersøkelse nå kan sette en brille på nesa og se bedre.

Norges Optikerforbunds humanitære utvalg dro i gang et dugnadsprosjekt der leverandører, optikerkjeder, Synsinformasjon, enkeltoptikere og optikerutdanningen var med. All innsats var gratis og frivillig. Prosjektet viser at en ikke må reise langt for å finne mennesker med behov for å se bedre.

For noen av de innsatte var det å kunne se godt en ny opplevelse. Historiene om innsatte som ser bedre når de skal ha undervisning, som nå kan holde lesestoff på en fornuftig avstand og se klart på dataskjermen - vekker en bekymring hos meg. Mange av de som ble undersøkt hadde ikke brillen de trenger i hverdagen.

Det er ingen hemmelighet at godt syn gir god læring, også for kriminelle som skal ta igjen tapt skolegang og forberedes på livet utenfor fengselsmurene. Kriminalomsorgen har ansvar for å gjennomføre varetektsfengsling og straffereaksjoner som er betryggende for samfunnet og som motvirker straffbare handlinger. Erfaringen fra Oslo fengsel viser at det ikke skal mye til for bedre syn for de som sitter innenfor murene. En enkel brille er nok.

Forhåpentligvis er det færre som skal sitte inne jula til neste år. Godt syn gir bedre muligheter for å tilpasse seg hverdagen som kommer når en skal ut i samfunnet igjen. Det er jo det som er målet: at de som i år skal feire en innelåst jul senere skal kunne feire jul med god mat og pakker - sammen med familie og venner. Akkurat som oss andre.

Derfor skal jeg bruke julen til å fundere på hvorfor mange av de som ikke passer i samfunnets sosiale rammer oftere har synsfeil. Så skal jeg tenke på hvorfor noen ikke får hjelp til å se godt før det er for sent. Til slutt skal jeg sende gode tanker til alle som har vært med i prosjektet, både fra ut- og innsiden av fengselet.

Jeg ønsker alle innsatte i Oslo fengsel en god jul!

Kommentarer

Hans Torvald Haugo

Hans Torvald Haugo er generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund og Synsinformasjon. Han har bred arbeidserfaring som optiker og har i hele sin kliniske karriere jobbet tverrfaglig innen øyehelsefaget.

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!