Bjørn Guldvogs blogg
Mindre salt
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Jeg vil gjerne invitere deg til felles innsats for å kutte ned på saltforbruket i Norge. Nordmenn spiser om lag 10 gram salt hver dag. Vi bør spise halvparten, men få vet hvordan.
Det er en direkte og doseavhengig sammenheng mellom saltinntak og høyt blodtrykk for de aller fleste mennesker. Høyt blodtrykk øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken i befolkningen, og høyt blodtrykk er en av de viktigste risikofaktorene for redusert folkehelse.
WHO anser reduksjon av saltinntak som et av de mest kostnadseffektive folkehelsetiltakene. Norge har satt seg som mål å redusere forekomsten av høyt blodtrykk med 25 prosent og gjennomsnittlig saltinntak med 30 prosent innen 2025. Finland er et eksempel på at arbeidet med å redusere befolkningens saltinntak over lang tid nytter. Ifølge kostholdsundersøkelser i Finland minsket saltinntaket fra 13 til 9 gram daglig blant menn og fra 11 til 7 gram daglig blant kvinner i perioden 1979-2007.
Dialog med matvarebransjen og alliansepartnere, bedre merking og igangsettelsen av bedre saltovervåkning er noen tiltak vi gjør for å få ned saltinntaket. I høst skal vi også begynne arbeidet med å øke kunnskapen om salt, saltkilder og helsekonsekvenser i befolkningen, og gi forbrukerne tips til hvordan de kan redusere saltet i hverdagen når de handler og når de lager mat hjemme. Saltet er ofte usynlig, og de aller fleste vet ikke hvor mye salt de spiser eller bør spise. Om lag tre fjerdedeler av saltet vi får i oss kommer fra industribearbeidet mat, og få sjekker saltinnholdet i maten de handler. Det er viktig å bli oppmerksom på at man kan etterspørre mat med mindre salt – forbrukermakten er sterk.
Leger og annet helsepersonell er særlig viktige rådgivere, og det er laget verktøy som vi håper kan være nyttige når dere hjelper pasientene. Et enkelt råd er å se etter Nøkkelhullet på matvarene. Flere tips finnes på helsenorge.no og inspirasjonssiden vår på facebook.com/smågrep. De som trenger salt-redusert kost pga høyt blodtrykk kan nok ofte trenge litt mer spesifikk informasjon og helst individuell veiledning.
Helsedirektoratet har utgitt Kosthåndboken, som er en veileder i ernæringsarbeid i hele helse- og omsorgstjenesten. Der er det anbefalinger om standardkost i institusjoner, inkludert råd om kostholdet til personer med høyt blodtrykk. På helseinstitusjon skal det være mulighet for å bestille salt-redusert kost.
BRA MAT for bedre helse er et inspirasjonskurs som blant annet tilbys i frisklivssentraler. Kurset har som mål om å øke bevisstheten om matvaner og matvarevalg, øke motivasjonen til å endre vaner, gi praktiske råd til hverdagen, øke forståelsen av varedeklarasjoner og utveksle erfaringer med andre under mottoet «små skritt – store forbedringer». I kursmateriellet til BRA MAT for bedre helse, er det utarbeidet faktaark og råd om salt til helsepersonell.
Kostholdsplanleggeren et gratis kostberegningsprogram der du kan beregne summen av næringsinnhold i registrerte matvarer og sammenlikne med norske anbefalinger for inntak av energi og næringsstoffer. Verktøyet er beregnet til undervisning, men vil også kunne være et nyttig verktøy for helsepersonell.
Mindre salt kan hjelpe din pasient til bedre helse!