PÅVIRKES: Luftambulansebasene i Alta og Kirkenes er blant basene som nå ikke har flyteknikere på jobb.

Foto: DM-arkiv/Anne Grete Storvik

Fortsatt upåvirket ambulanseflyberedskap

Driften av ambulanseflyene foregår mandag morgen som normalt, opplyser Luftambulansetjenesten. Samtidig følger regjeringen nøye med på utviklingen.

Publisert

– Alle flyene går som normalt, og beredskapen er ikke påvirket av lockouten, opplyser kommunikasjonsrådgiver Elin Åsbakk Lind i Luftambulansetjenesten til NTB.

De sitter med det overordnede ansvaret for luftambulansene i Norge.

Søndag trådte NHOs lockout i kraft, noe som betyr at de 450 medlemmene i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) ikke får lov til å møte på jobb. Ambulanseflyene ble inspisert noen timer før lockouten trådte i kraft, og etter dette vil flyene nå sjekkes hver tredje dag.

Uten teknisk sjekk vil det være snakk om kort tid før ambulanseflyflåten står på bakken, skriver Luftambulansetjenesten i en pressemelding.

– Det finnes en svært begrenset teknisk kapasitet i tjenesten, og det varierer på hvilke baser den befinner seg. Luftambulansetjenesten HF har kartlagt tilgjengeligheten hos eksterne operatører, men foreløpig er ingen ressurser bestilt. Ingen av disse kan operere på kortbanenettet, heter det.

Staten kan gripe inn

En lang rekke flygninger har blitt kansellert den siste uka etter at flyteknikerne gikk til streik. Stridens kjerne har vært flyteknikernes krav om 60 kroner mer per time, som tilsvarer en lønnsøkning på 17 prosent. Det mener NHO er urealistisk høyt.

Mange har fått feriene sine ødelagt på grunn av kanselleringer, men det er i det øyeblikket at konflikten setter liv og helse i fare, at regjeringen kan gripe inn. Arbeidsdepartementet vil da avslutte arbeidskonflikten i en såkalt tvungen lønnsnemnd, hvor lønnsoppgjøret avgjøres av en egen nemnd.

Arbeidsdepartementet opplyser til NTB mandag morgen at de følger med på konflikten.

– I den forbindelse innhentes nødvendig informasjon fra Helsetilsynet. Det er vanlig rutine i en arbeidskonflikt som dette, skriver departementet i en epost.

Baser står uten teknikere

Babcock, som drifter og vedlikeholder ambulansefly i hele landet, har fem flyteknikere som ikke er organisert og som dermed ikke omfattes av lockouten.

Mandag har de to flyteknikere på jobb, én i Brønnøysund og én i Oslo. Fra tirsdag vil de også ha en på plass i Tromsø.

– Men øvrige baser er uten flyteknikere. Dette gjelder for eksempel basene i Alta og Kirkenes, som er viktige for akuttberedskapen i Finnmark. Hvis det skjer noe med flyene der, blir de stående, sa daglig leder Marius Hansen i Babcock Norden til NTB søndag kveld.

Powered by Labrador CMS