Fastlegen følger opp etter abort

Vi oppfordrer alle som har gjennomgått abort og synes det er tungt, til å bestille time hos fastlegen: Ikke sitt med tunge tanker alene. Vi vil hjelpe deg.

Publisert
Christine Agdestein Foto: Håvard Skjellegrind

Innlegg av Faggruppe for svangerskap og barns helse i Norsk forening for allmennmedisin, ved:
Christine Agdestein, spesialist i allmennmedisin
Berit Marie Lien, spesialist i allmennmedisin
Kari Løvendahl Mogstad, spesialist i allmennmedisin 

I DAGENS MEDISIN den 1. juni 2022 blogger generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening om et veldig viktig tema: Oppfølging fra helsevesenet etter spontanabort.

Selv om spontanabort er vanlig, er det vanskelig og tungt for mange. Herlofsen etterlyser oppfølgingstilbud.

OPPFØLGING FINNES. Alle som gjennomgår fødsel eller abort, har tilgang til oppfølging fra fastlege. Det er et lavterskeltilbud der kvinnen møter helsepersonell med høy kompetanse. Kvinnen kan selv bestille time – når det passer for henne.

Alle som har gjennomgått abort, har rett til en gratis time hos fastlegen for oppfølging. Kostnaden dekkes av staten.

Alle som har gjennomgått abort, har rett til en gratis time hos fastlegen for oppfølging. Kostnaden dekkes av staten

FASTLEGENS KOMPETANSE. Fastlegen har kompetanse både på svangerskap, abort og psykisk helse. Vi kan diagnostisere og behandle blant annet depresjon.

Herlofsen antyder at psykisk helse kan følges opp av jordmor, men det er altså leger som har kompetanse til å diagnostisere og behandle psykisk sykdom. Alltid kan vi lytte, støtte, trøste og gi råd dersom det er ønsket.

Noen ganger er henvisning videre aktuelt, og da ordner vi det. Som regel klarer vi å hjelpe til bedring sammen med kvinnen, hos oss, der kvinnen er.

TA KONTAKT! Mange kvinner kjenner fastlegen sin over tid, og kan få god, kontinuerlig oppfølging hos oss. Til aktører som møter kvinner i denne situasjonen, og til dem som er aktiv i debatten om svangerskap- og barselomsorg, for eksempel NKS: Husk å fortelle at kvinner kan få hjelp hos fastlegen.

Vi oppfordrer dem som har gjennomgått abort, som synes det er tungt, til å bestille time hos fastlegen sin. Til dem vil vi si: Ikke sitt med tunge tanker alene. Vi vil hjelpe deg. 


Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS