Studie: Influensavaksine etter hjerteinfarkt reduserer risiko for alvorlige kliniske hendelser

Den svenske IAMI-studien ble presentert under årets digitale hjertekongress (ESC). Studien undersøkte om influensavaksinering gitt umiddelbart etter hjerteinfarkt reduserer risiko for alvorlige kliniske hendelser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

PÅMINNELSE: – Det minner oss på at kardiologiske pasienter bør få influensavaksine, sier John Munkhaugen. Foto: Michael Chr. A. Simonsen

Studien er gjennomført ved 30 sykehus i åtte land; Sverige, Norge, Danmark, Latvia, Storbritannia, Tsjekkia, Bangladesh og Australia over fire influensasesonger- fra oktober 2016 til februar 2020.

– Dette er en randomisert, dobbel-blindet svensk-ledet studie som er publisert i tidsskriftet Circulation, sier John Munkhaugen, seniorforsker ved Drammen sykehus, som trekker den frem som en av de mer interessante studiene presentert ved årets hjertekongress.

I video øverst kan man se John Munkhaugens innlegg under fagseminaret DM Arena Post ESC 2021, hvor han blant annet er innom nye preventive retningslinjer og IAMI-studien som ble presentert på årets kongress.

Signifikant reduksjon i kardiovaskulære hendelser
– Influensavaksine er generelt anbefalt for disse høy-risiko pasientene, men i denne studien ekskluderte de pasienter som allerede var planlagt å få influensavaksine.

– Studien viser signifikant reduksjon med 28 prosent reduksjon i kardiovaskulære hendelser. Den viste også signifikant reduksjon i total dødelighet. I tillegg var vaksinen veltolerert, og det var svært få alvorlige bivirkninger.

– Det minner oss på at kardiologiske pasienter bør få influensavaksine.

Munkhaugen sier det som er en svakhet ved studien er at det randomiserte inntaket ble stoppet etter at i overkant av 2500 var inkludert, på grunn av covid-19 pandemien.

– Vil sette fokus på vaksinering
– Under pandemien har vi sett en reduksjon i hjerteinfarkt-hendelser i befolkningen og man kan spekulere på om dette kan ha sammenheng med en betydelig nedgang at influensa og andre infeksjoner i samfunnet. Om mekanismene bak effekten i IAMI studien skyldes en reduksjon av influensa eller om vaksinen også har en positiv effekt på immunsystemet som igjen reduserer risikoen for plakkruptur og hjerteinfarkt er uvisst, men uansett viser studien at influensavaksinering er effektivt hos høy-risiko pasienter med hjerte-kar sykdom.

– Vil studien ha effekt på behandling og vaksinering i Norge?

– Resultatene må fordøyes og diskuteres. Men dette er en solid gjennomført studie som muligens vil kunne få betydning for vår kliniske praksis. Det har vært for få risikopasienter med hjerte-kar sykdom som tar influensavaksinen og denne studien vil nok bidra til å sette fokus på vaksinering.

Powered by Labrador CMS