TBLISI: Norsk personell er nå på vei til Tbilisi, Georgia før de blir flys videre til Gardermoen i løpet av dagen. Illustrasjonsbildet viser soldater fra Brig Nord på Tblisi Internasjonale flyplass som bistår i arbeidet med evakueringen av sivile ut av Kabul i Afghanistan. Foto: Forsvaret

Foto:

– Vi er lettet over at de nå er ute

Klokken 04:30 norsk tid ble alt personell tilknyttet feltsykehuset i Kabul, Afghanistan, fløyet ut av landet.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

LETTET: – Vi er lettet over at norsk personell som har vært tilknyttet feltsykehuset, nå er ute av Kabul, sier oberstløytnant Ivar Moen, som er talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH). Foto: Forsvaret

– Vi er lettet over at norsk personell som har vært tilknyttet feltsykehuset, nå er ute av Kabul. Dette sier Ivar Moen, oberstløytnant og talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Dagens Medisin.

– De er nå på vei til Tblisi, Georgia. Deretter vil de fly mot Gardermoen i løpet av dagen i dag. Når de lander i Norge, må vi komme tilbake til.

Planlagt uttrekning
Moen forteller at uttrekningen er planlagt, og ikke en hurtig evakuering.

– Dette var en god og kontrollert utrekning, som har vært planlagt. Vi har jobbet med alternativer underveis, men dette er en planlagt uttrekning og ikke et av alternativene for hurtig evakuering.

– Årsaken til uttrekning var en totalvurdering. Vi skulle ut nå snart uansett i løpet av måneden.

På vei til Tblisi er det nå i overkant av 20 helsepersonell og i overkant av 20 støttepersonell, opplyser Moen.

Feltsykehuset avviklet.
– Ingen pasienter ble utelatt. Alle pasienter ble behandlet eller sendt videre, sier Moen om avviklingen av feltsykehuset.

– Det meste av feltsykehuset var amerikansk, vi sto for personell. Sykehuset er nå pakket ned. Svært lite materiell står igjen.

– Hva kan du si om personellets status?

– Vi har hatt en kontinuerlig dialog med dem, men det blir feil av meg som har sittet trygt her i Norge, å si noe om hvordan de har hatt det. Men de har kommunisert at det har vært et meningsfylt arbeid.

– De er fysisk uskadd.  Nå vil vi være klar til å ta imot og ta vare på dem når de lander i Norge.

– Vi er veldig glade for at de nå er ute av Kabul.

Powered by Labrador CMS