FYSISK-AKTIVITET: – Fastlegene må bruke rollen sin til å promotere fysisk aktivitet i små porsjoner, og ikke skylde på alt annet som gjør det utfordrende, uttaler forsker og fastlege Thomas Mildestvedt til Forskningsnytt. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Foto:

Studie: Nær halvparten av pasienter som vil i bedre form ønsker hjelp av fastlegen

I en spørreundersøkelse gjennomført på venterom i norsk allmennpraksis våren 2019, svarte 44 prosent bekreftende på at de ønsket hjelp fra fastlege til å bli mer aktive.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

KJENNER-PASIENT: – Vi fastleger kjenner pasienten godt og er i en helt spesiell posisjon til å være helseveiledere, uttaler forsker og fastlege Thomas Mildestvedt. Foto: Privat

– Vi fastleger kjenner pasienten godt og er i en helt spesiell posisjon til å være helseveiledere, uttaler forsker og fastlege Thomas Mildestvedt til Forskningsnytt, nettsiden til Allmennmedisinsk forskningsfond.

I alt deltok 2 104 pasienter over 18 år i undersøkelsen, som utgjorde en svarprosent på 75 prosent. Gjennomsnittsalderen for deltagerne var 49 år, drøyt seks av ti var kvinner. Mer enn ni av ti svarte at de ville valgt mer fysisk aktivitet fremfor medisin, hvis de kunne valgt.

Av deltagerne ønsket cirka 80 prosent å komme i bedre form.

– Fysisk aktivitet er medisin

Førsteforfattere av studien er Frida Falskog og Ane Landsem, Mildestvedt er sisteforfatter. Studien ble publisert i Scandinavian Journal of Primary Health Care i april.

På spørsmålet; «Se for deg en gjennomsnittsuke. Hvor ofte du er i fysisk aktivitet som gjør deg svett eller andpusten i minst 30 minutter daglig?», svarte åtte av ti at det var mindre enn fem ganger i uken, som også var forskernes definisjon på inaktivitet.

Justert for kjønn, alder og selvrapportert helse, var kvinner mindre fysisk aktive enn menn. Det var en høyere andel av inaktive kvinner enn inaktive menn ønsket å bedre sin fysiske form. Motivasjon for å få hjelp av fastlege var lik blant kjønn.

– Som fastlege forsøker jeg å ta opp fysisk aktivitet i konsultasjoner. Fysisk aktivitet er jo medisin, selv om vi ikke ser så lett effekten av veiledning. Hele 93,7 prosent av pasientene i studien vår ville foretrukket fysisk aktivitet fremfor medisin, dersom det var mulig, uttaler Mildestvedt til Forskningsnytt.

– Kan ha påvirket resultat

Mildestvedt uttaler til Forskningsnytt at det var overraskende at bare 20 prosent av de som går til fastlegen i løpet av et år ble definert som fysisk aktive.

– Det er veldig få. Samtidig kan vi ha overestimert andelen inaktive, enten fordi spørsmål om fysisk aktivitet kan ha blitt tolket forskjellig, eller ved at de som for eksempel trener høyintensivt to til fire ganger i uka, og ikke fem ganger, er blitt definert som inaktive.

– Det er også viktig å få frem at nyere retningslinjer fokuserer nå på at «hvert skritt teller» – det er ikke en magisk forskjell på å mosjonere moderat fire eller fem ganger per uke. Begrepet inaktiv i studien vår er viktigst for oss forskere, slik at vi kan utføre sammenlignbare studier, uttaler Mildestvedt.

Om at det ble funnet flere inaktive kvinner sier Mildestvedt:

– Kvinner oppsøker gjerne fastlegen i forbindelse med graviditet, svangerskap og menopause, som kan være perioder forbundet med et lavere fysisk aktivitetsnivå. Det kan ha påvirket svarene i studien vår.

– Må promotere fysisk aktivitet i små porsjoner

Mildestvedt uttaler at enkle tiltak kan ha effekt på livsstilsendring som mer fysisk aktivitet.

– Det er vist at korte intervensjoner i form av spørsmål som «Trenger du tips til å bevege deg litt mer?» kan ha noe effekt. Men det er ikke så gode tall fra denne typen intervensjoner.

Det største hinderet for bedre oppfølging av fysisk aktivitet fra fastlegenes side er i følge Mildestvedt at det er ressurs- og tidkrevende, og at fastleger bare unntaksvis har kapasitet til mer omfattende oppfølging.

– Jeg tror også dette krever en større team-tankegang der andre aktører utenfor legekontoret er involvert. Men fastlegene må bruke rollen sin til å promotere fysisk aktivitet i små porsjoner, og ikke skylde på alt annet som gjør det utfordrende, uttaler Thomas Mildestvedt.

Powered by Labrador CMS