– Nå burde man hatt en ambisjon om å få til en helhetlig gjennomgang av regelverket. Det har vi snakket om mange ganger, og vi er overrasket over at dette ikke er kommet, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, om den nye handlingsplanen for kliniske studier.

Foto: Kreftforeningen

– Ikke nok med kulturendring for å nå målet om flere kliniske studier

Kreftforeningen er fornøyd med at handlingsplanen for kliniske studier er kommet, men etterlyser en gjennomgang av regelverket.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

– Denne planen har vi ventet på. At klinisk forskning skal være en integrert del av praksis og pasientbehandling stiller vi oss bak, sier Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen, om den nasjonale handlingsplanen for kliniske studier. Den ble presentert mandag.

– Men når det kommer til hovedmålet, at andelen pasienter i spesialisthelsetjenesten som deltar i kliniske studier skal være fem prosent i 2025, så er det rett og slett et mål man ikke har tall på nå. Om det er ambisiøst eller tamt er vanskelig å vite. Men når det kommer til kreft så er det ikke så veldig ambisiøst, kanskje kunne vi hatt et høyere mål for noen områder.

– Det vi imidlertid er skuffet over, er at det snakkes om en kulturendring på sykehusene, men det er ikke tilstrekkelig for å få til en så stor ambisjon som vi ønsker. I tillegg til å innføre et nytt tellesystem for kliniske studier, bør det legges flere nye økonomiske insentiver i potten.

–  Det som er viktigst for oss er bedre rådgivning og raskere godkjenning av kliniske studier. Vi anerkjenner at det er store utfordringer som dreier seg om kompetanse og regelverk, sier hun.
– Men nå burde man hatt en ambisjon om å få til en helhetlig gjennomgang av regelverket. Det har vi snakket om mange ganger, og vi er overrasket over at dette ikke er kommet. Det er også viktig å effektivisere og strømlinjeforme forvaltningspraksis for godkjenning av kliniske studier, for eksempel ved at det gis tydelige tidsfrister for de ulike instansene som er involvert, sier Stenstadvold Ross til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS