ISOLERES: Christian Mide har funnet opp en beholder som isolerer spyttet og dermed minimerer smitterisikoen for dem som skal analysere prøven. 

Foto: ConceptoMed

Gründer-lege i Lofoten med koronainnovasjon

Christian Mide la legefrakken på hylla for å utvikle smarte løsninger for helsepersonell. Nå har han laget en beholder til spyttprøver han mener vil effektivisere testing for koronaviruset og andre virussykdommer.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

De som har tatt en dyp nese-hals-prøve for å teste seg for koronaviruset de siste månedene, kan skrive under på at det ikke er noen behagelig opplevelse. Likevel er det denne typen prøver som per i dag er den foretrukne.

Spyttprøver har vært antatt å ha noe lavere sensitivitet, noe en studie fra Yale og et pilotprosjekt fra Helsedirektoratet i stor grad har tilbakevist.

Men, et problem som ikke har vært løst, er å få samlet spyttet i en beholder uten at det kommer søl, og dermed smitterisiko, for dem som skal behandle prøven.

Innovasjon
Det mener tidligere fastlege og kommuneoverlege Christian Mide han har funnet en løsning på.

Christian Mide, spesialist i allmennmedisin og gründer Foto: privat

Gründeren i Ballstad i Lofoten har utviklet en løsning han har kalt SalivaPOD, som er en beholder som er konstruert slik at spyttprøven isoleres under transport.

Det var Lofotposten som først omtalte saken.

– PCR-teknikken som brukes for å analysere dyp nese-halvprøver er gullstandarden når det gjelder analyse på virus. Men den er også ekstremt ressurskrevende. Samtidig kommer det mer og mer forskning som viser at morgenspytt sannsynligvis er en like bra metode som dyp nese-halsprøver, sier han til Dagens Medisin.

– Den har heller ingen innovasjonsrisiko, fordi beholderen er tilpasset utstyret som allerede finnes i laboratoriene. Vi bruker en metode som enkelt overfører spyttet til velkjente laboratorierør uten kontaminering og i riktig mengde, i alle fall så langt det er mulig å beregne når det gjelder spytt, sier han.

I en risikovurdering fra august skrev Folkehelseinstituttet (FHI) at spytt som prøvemateriale må tas i bruk så snart som mulig.

– Men det ble også beskrevet mange potensielle problemer med å få spyttet inn på laboratoriet, få lik og riktig mengde spytt i beholderen, og så videre. Så satte jeg meg ned og gjorde en oppfinnelse og sammen med teamet vårt besluttet vi å satse på det, med bakgrunn i erfaringer vi har gjort oss fra andre utviklingsprosjekter.

Mener å ha løsningen
Som Dagens Medisin skriver, har Helsedirektoratets spyttprøveprosjekt ennå ikke kommet i gang fordi man ikke har fått tak i riktig utstyr. 

Hovedproblemet var at spyttet ble for seigt og måtte varmebehandles før det kunne jobbes med. 

Mide mener at deres oppfinnelse vil løse problemet med tyktflytende spytt fordi spyttet overføres fra munn til beholder gjennom et tynt munnstykke og isoleres i et mellomkammer under transport til returpunkt/behandler.

– Det tynne munnstykket påvirker prøvepersonen til å samle tyntflytende spytt, uten harking og produksjon av spyttklumper fra svelget. Dette medfører at pipettering i laboratoriet blir mulig, sier han. 

Trude Andreassen i Helsedirektoratet sier til Dagens Medisin at hun nylig er gjort kjent med innovasjonen fra Lofoten.

Vi bruker en metode som enkelt overfører spyttet til velkjente laboratorierør uten kontaminering og i riktig mengde. Christian Mide, gründer ConceptoMed

– Den ser veldig grei ut. Man spytter ned i en beholder og presser ned for å isolere spyttet i et kammer. Men, som sagt, vi har ingenting med den anbudsprosessen å gjøre.

Supplement, ingen erstatning
Mide understreker at løsningen ikke er laget for å erstatte dagens testmetoder, men gründeren og den tidligere kommunelegen er overbevist om at den vil være et godt og velfungerende supplement. Både på grunn av ubehaget ved en dyp nese-hals-prøve, men også fordi denne typen prøver er svært ressurskrevende for kommunene, både i form av mannskap og beskyttelsesutstyr.

Ifølge Mide har selskapet startet oppbyggingen av kapasitet for å kunne produsere millioner av enheter av beholderen. Planen er å starte fullskala produksjon av SalivaPOD i Sverige før jul.

– Vi har jobbet knallhardt med partnere i Sverige, Finland, Tyskland, Frankrike og Kina. Alt går etter planen og vi satser på produksjon i andre halvdel av desember.

Hvor produktet skal selges, avgjøres av markedet.

– Vi kommer i alle fall til å delta i anbudet til Sykehusinnkjøp. Og vil gå ut i markedet så snart spyttprøver blir anerkjent som tilfredsstillende analysesubstrat av helsemyndighetene, forsikrer han.

Tunge investeringer
Selskapet ConceptoMed står også bak andre medisinske nyvinninger, deriblant en type sprøyte som gjør at man kan koble fra brukte nåler med bare én hånd. Samt en slangekobling som forhindrer søl av antibiotika eller andre væsker ved til- og frakobling.

– Jeg er nok en oppfinnertype som liker å skape og realisere. Det er en del av min personlighet. Det startet med sprøyta, som for meg som fastlege var et stort nok problem å løse til at jeg gjorde noe med det.

– Vi har investert 115 millioner kroner i ulike utstyrsoppfinnelser. Men per i dag er alt annet satt på vent og vi har fullt fokus på spyttprøvebeholderen, sier han, og poengterer:

– Den er ikke utviklet kun for koronavirus, men kan brukes også på andre luftveisvirus i fremtiden. Spytt har jo det potensialet at det kan påvise om du er smitteførende eller ikke.

Nå håper Mide at den siste oppfinnelsen vil bli en døråpner også for andre smittevernrelaterte produkter.

Powered by Labrador CMS