Advarer mot risiko ved bruk av antibiotika

Statens legemiddelverk oppfordrer leger til å begrense bruken av antibiotika-gruppen fluorokinoloner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Fluorokinoloner er en gruppe bredspektret antibiotika som brukes mot infeksjoner. Tidligere studier har vist at bruken av denne formen for antibiotika kan forårsake flere former for alvorlige og langvarige bivirkninger, som brist i hovedpulsåren og bivirkninger som rammer muskler og skjelett. Derfor har Statens legemiddelverk (SLV) tidligere anbefalt at bruken begrenses. 

Nå melder Legemiddelverket at nylige studier har vist at fluorokinoloner også kan øke risikoen for at hjerteklaffene skades og dermed ikke lukker seg slik de skal (hjerteklaffinsuffisiens). 

Kun til alvorlige infeksjoner

SLV fraråder nå bruk av bruk av antibiotika-gruppen ved behandling av milde eller moderate infeksjoner når det finnes andre alternativer.

– Hos pasienter med risiko for hjerteklaffinsuffisiens bør inhalasjon og systemisk bruk av fluorokinoloner bare benyttes etter at andre behandlingsalternativer er vurdert og etter grundig vurdering av forholdet mellom nytte og risiko, skriver SLV på sine nettsider.

Fluorokinoloner kan inhaleres, tas som tabletter eller fås intravenøst og er tilgjengelig i Norge i de tre produktene ofloksacin (Tarivid), ciprofloksacin (Ciprofloxacin) og levofloksacin (Quinsair).

Powered by Labrador CMS