Illustrasjonsfoto.

Foto:

Analyse: Symptomer på covid-19 er en dårlig markør for faktisk smitte

En britisk befolkningsundersøkelse viser at tre av fire ikke har symptomer på covid-19 når de tester positivt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

– Teststrategiene bør endres, mener danske Irene Petersen, professor på University College London, og også visiting professor ved Klinisk Epidemiologisk Avdeling på Aarhus Universitet.

Hun er førsteforfatter av en ny analyse som har tatt for seg covid-testing og symptomer, og mener teststrategien bør endres.

Analysen baserer seg på data fra britiske Office for National Statistics COVID-19 Household Survey.

Her samles data fra tilfeldig utvalgte husstander i England, Wales og Nord-Irland, samt at det ble tatt SARS-CoV-2-test av dem.

I alt ble 36.061 personer testet i en periode på to måneder i vår. Beboere på eldrehjem og sykehusinnlagte var ikke med i undersøkelsen.

Av de vel 36.000 var det 115 som testet positivt for koronavirus. Av dem var det 27 personer som hadde symptomer den dagen de ble testet, mens de øvrige 88 ikke viste tegn til symptomer.

Det vil si at 76,5 prosent av smittede ikke viste tegn til symptomer.

–  Konklusjonen er derfor at symptomer på covid-19 er en dårlig markør for at en person faktisk er smittet, sier Petersen.

Hun sier til danske Dagens Medicin at hun hadde forventet at det var en større sammenheng mellom symptomer og sykdom.

– Jeg ble overrasket når kun 13 til 14 prosent av dem som testet positivt for koronavirus hadde symptomer. Særlig fordi man skal tenke over konsekvensene av det. Det er mange som muligens er syke uten å vite det, sier Petersen.

– Det vesentlige er at vi kommer i forkant av viruset, og at vi ikke venter på at folk får symptomer før vi tester dem, sier hun.

Powered by Labrador CMS