Opposisjonen er kritisk til helsebudsjettet

Opposisjonen mener det legges opp til alt for lav aktivitetsvekst i sykehusene og kritiserer bevilgninger til Akson-prosjektet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Statsbudsjettet for 2021 ble presentert onsdag. Helsepolitikerne i opposisjonspartiene på Stortinget er kritiske til budsjettforslaget. 

Fremskrittspartiets helsepolitiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen, mener at det legges opp til å kjøpe inn alt for lite tjenester fra det private, for å ta unna køene, som blant annet har blitt lengre under koronapandemien.

– Regjeringen har ikke engang ambisjoner om å fjerne helsekøene. Dette aksepterer vi ikke. Nå må all kapasitet i privat sektor kjøpes, sier Bruun-Gundersen.

Hun sier at FRP vil kreve at regjeringen kjøper mer kapasitet.

Akson-overraskelse
Hun er også overrasket over at det kom penger til Akson-prosjektet.

– Vi hadde ikke regnet med at det kom penger til dette. Dette må vi se nærmere på, sier Frp-politikeren.

Bekymret for «grunnmuren»
Helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe (Sp) er bekymret for om grunnmuren i helsetjenesten får nok midler, og vet ikke om sykehusene får nok.

– Vi vet ikke om det er bevilget nok til sykehusene. De får både reduserte inntekter og økte utgifter til smittvern. Det krever økte midler. Helsevesenet er i en krevende situasjon, sier Toppe.

Hun tror mange sykehus, med store kuttkrav, kan få en krevende situasjon.

– Selv om det har kommet ekstra midler til koronaen, må vi flølge med om det er kommet nok.

Hun mener også Akson-prosjektet «rushes» gjennom statsbudsjettet. – Dette er uheldig og et alvorlig feilgrep. Jeg mener vi burde hatt en kvalitetssikring før vi tok dette inn i statsbudsjettet.

– Halvering av sykehjemsplasser
Helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol, mener det er lite ambisiøst å bygge tusen nye sykehjemsplasser. Dette mener hun i praksis er en halvering fra den planen man i utganspunktet fulgte for utbygging av sykehusplasser.

– For fastleger så bruker man samme sum to ganger. Det er ingen endringer fra revidert nasjonalbudsjett. Jeg mener man burde komme med mer enn det man har gjort. Man må også løse problemer med legevakt. Det virker som regjeringa mener dette forsatt skal drives på dugnad, sier Kjerkol.

Kritiserer endring i egenandelstak
Helsepolitisk talsperson Nicholas Wilkinson (SV) mener regjeringen tar fra de sykeste i landet, når forslaget til statsbudsjett foreslår å slå sammen to egenandelstak.

– Når Høyre styrer landet er det de syke som må betale for de rikes skattekutt. Dette bekreftes atter en gang i dette statsbudsjettet, sier Wilkinson.

– Det er tre uker siden Høie sa at pasientene skulle betale 2900 kroner i egenandel. På de ukene har han valgt å øke dette til 3200 kroner. Det er bare ett av mange eksempler på den skammelige politikken Høyre fører for de som trenger mest hjelp i dette landet.

Forslaget er ifølge regjeringen å slå sammen egenandelstak 1 og 2 for å skjerme de pasientene og brukerne som har høyest utgifter til helse.

Dette vil ifølge regjeringen føre til at de 200 000 pasientene i Norge som i dag betaler de høyeste egenandelene, vil spare 1453 kroner i året, og raskere få gratis helsetjenester.

Det nye egenandelstaket fastsettes til 3183 kroner.

Om lag 1,1 million brukere vil få høyere utgifter, maks 723 kroner i året.

Powered by Labrador CMS