Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

50 er ikke nok!

Vi må la medmenneskelighet komme foran fremmedfrykt, og handle i kraft av at et menneskeliv er like mye verdt – uansett hvor det befinner seg.

Publisert: 2020-09-22 — 05.29
Denne artikkelen er over ett år gammel.

Merete Lan Olsen

Innlegg: Merete Lan Olsen, internasjonalt ansvarlig i Norsk medisinstudentforening (Nmf)
Hanne Dahl Vonen, menneskerettighetsansvarlig i Nmf

EN HUMANITÆR krise er i ferd med å utfolde seg i Hellas, og har bragt med seg lidelse som er så omfattende at det kan være vanskelig å forstå det fulle omfanget av den.

Hanne Dahl Vonen

Før brannen, i det som tidligere var Europas største flyktningleir, Moria, bodde over 13 000 mennesker på et område som er dimensjonert for 3000. Over 4000 av flyktningene er barn.

PÅ BAR BAKKE. Nå som flyktningleiren er brent ned, står alle på bar bakke. Helt basale behov blir ikke dekket grunnet mangel på mat, rent vann, såpe, medisiner og helsepersonell. Barna får ikke skolegang og har mistet sin trygghet. Etter brannen er det også rapportert om økning i vold og overgrep i tillegg til begrenset tilgang på akutt nødhjelp.

I tillegg er det rapportert at covid-19 har nådd øya, nå med mer enn 150 positive tilfeller – på et sted hvor sosial distansering er umulig og håndvask ikke lar seg gjennomføre uten såpe og rent vann. Flere norske kommuner har sagt seg villig til å ta imot flyktninger, men på tross av dette sier den norske regjeringen at vi som land kun skal ta imot 50.

Politikken som nå føres av den norske regjeringen, minner mer om et forsøk på ansvarsfraskrivelse enn på et reelt forsøk på å bidra i å hjelpe i det som er en stor humanitær krise

ANSVARSFRASKRIVELSE. Politikken som nå føres av den norske regjeringen, minner mer om et forsøk på ansvarsfraskrivelse enn på et reelt forsøk på å bidra i å hjelpe i det som er en stor humanitær krise. En medisinsk katastrofe kan unngås, men da er det viktig at vi i Norge gjør vår del.

En felles europeisk løsning er i teorien god, men betyr at vi kan la være å gjøre noen ting mens sårbare mennesker sitter fast i Hellas grunnet byråkrati.

VERDIGHET. Som medisinere er det vår oppgave å bry oss om folks helse, og å være igjen i Hellas, kan for mange bli ekstremt skadelig, både psykisk og fysisk

Riktig nok sender Norge nå et medisinsk team for å bistå Hellas med krisen som har utfoldet seg på Lesbos-øya. Likevel kan ikke dette løse krisen med et langsiktig perspektiv. Norge bør, i henhold til Pact on Migration and Asylum, øke andelen av flyktninger vårt land tar imot – og sørge for at mennesker behandles med verdighet.

ETIKK. Den 10. september sendte Den norske legeforening et brev til Utenriksdepartementet med en oppfordring om å vise internasjonalt lederskap, og om å evakuere flere flyktninger enn de planlagte 50. Selv om det kan tenkes at flyktningpolitikk ikke er noe man har noe med å gjøre som lege, utgjør medmenneskelighet og rettferdighet viktige grunnsteiner i den medisinske etikken. Derfor, at et barns helse ødelegges, spesielt når dette er noe som kan forebygges, er en like stor urett enten dette barnet befinner seg i Oslo eller på Lesvos.

De som aktivt har forsøkt å holde borte mennesker som er på flukt, har sjelden stått på riktig side av historien. Vi må la medmenneskelighet komme foran fremmedfrykt, og handle i kraft av at et menneskeliv er like mye verdt, uansett hvor det måtte befinne seg.


Ingen oppgitte interessekonflikter

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!