Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
UTVIDER: Fürst, som er Norges største private laboratorium, vil ta imot pasienter som vanligvis tar blodprøven sin hos fastlegen.

Fürst utvider i krisetider og vil hjelpe fastleger med å ta blodprøver

Norges største private laboratorium får inn langt færre prøver til analyse enn vanlig og frykter permitteringer. Nå utvider de sin kapasitet og vi ta imot pasienter som vanligvis tar prøvene hos fastlegen.

Publisert: 2020-03-30 — 13.13

 

- Vi håper dette tilbudet fra Fürst kan bistå legekontorene i en krevende tid. Vi stiller med alt vi har av ressurser og prøvetakere til denne dugnaden og fortsetter så lenge vi har kapasitet, sier Håvard Ebbestad, administrerende direktør i Fürst.

Bakgrunnen er at mange legekontor har i disse dager begrenset mulighet for å ta blodprøver av sine pasienter, da legekonsultasjonene i stor grad gjennomføres over video eller telefon.

Likevel vil mange pasienter ha behov for analyse av blodprøvene sine, og for å legekontorene i denne situasjonen, har Fürst Medisinsk Laboratorium nå utvidet sin kapasitet og vil nå ta imot pasienter for ordinær blodprøvetaking for legekontor i Oslo, deler av Viken fylke, Vestfold og i Bergen, sier Ebbestad.

Frykter permitteringer

Som Aftenposten skrev søndag, frykter Fürst permitteringer etter at laboratoriet kun får inn en tredel av antallet prøver under koronakrisen, i tillegg til langt færre ordinære prøver fra legekontorene.

I et brev til politisk ledelse i flere departementer, skriver laboratoriet at de må permittere helsepersonell dersom de ikke får avhjelpe helsetjenesten med koronatesting, men at Helse Sør-Øst nøler.

Administrerende direktør ved Fürst laboratorium, Håvard S. Ebbestad

Helse Sør-Øst svarer at det er mangelen på stoffet som brukes i tester for å påvise smitte (reagenser), som er årsaken til at man ikke får utnyttet hele testkapasiteten i Norge.

Ingen stor inntektskilde

Håvard Ebbestad understeker overfor Dagens Medisin at denne dugnaden handler om de ordinære blodprøvene, ikke SARS-CoV-2-testene.

- Ja, vi har kapasitet til å teste mer enn vi gjør i dag. Og det at vi får så mange færre prøver fra primærhelsetjenesten har skapt en økonomisk vanskelig situasjon for oss. Men denne dugnaden vi inviterer til nå, kommer ikke til å forandre den situasjonen og vil ikke være noen stor inntektskilde for oss. Dette er noe vi gjør primært for å hjelpe legene og pasientene. 

Slik fungerer det

Leger som har video- eller telefonkonsultasjon med sine pasienter kan enkelt rekvirere de ønskede analyser i Fürst sitt elektroniske rekvireringsprogram (Fürst Forum), og har legen hjemmekontor kan den skybaserte løsningen Forum Web benyttes over en ordinær internettlinje. Legen velger at prøven skal tas hos Fürst, og pasienten møter opp på en av Fürst sine prøvetakingsstasjoner hvor blodprøven blir tatt. Når prøven er analysert overføres svarene elektronisk til legens journalsystem. I tillegg kan pasienten selv sjekke sine prøvesvar i pasientportalen www.furstpasient.no. 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!