IKKE OVERRASKET: NOF-leder Daniel Heinrich er ikke overrasket over at ASCO blir avholdt i en digital versjon i år. Her avbildet under fjorårets kongress, i Chicago. Foto: Lasse Moe

Kreftkongressen ASCO i Chicago avlyses

Kreftkongressen skal gå som digitalt møte, melder den amerikanske onkologiforeningen ASCO.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Kreftmøtet ASCO som avholdes på våren i Chicago er verdens største kreftkongress og samler vanligvis over 40.000 fagfolk.

I en pressemelding i dag går det frem at selve kongressen blir avlyst og at møtet skal avholdes digitalt.

– ASCOs hovedfokus er helsen og sikkerheten til det globale onkologisamfunnet og pasientene som vi behandler. Som en sikkerhetsanstaltning relatert til Covid-19, har styret til ASCO konkludert med at det årlige møtet som er planlagt 29. mai til 2 juni i Chicago, ikke kan gå som planlagt med personlig oppmøte, heter det i pressemeldingen.

Ikke overrasket
– Etter de siste dagene og hendelser så tenker jeg at det er noe som er regnet med. For en måned siden trodde jeg ikke det kom til å skje. Nå var det kun et spørsmål om tid, sier Daniel Heinrich, leder i Norsk onkologisk forening og overlege ved Akershus universitetssykehus (Ahus).

Heinrich mener å avlyse det fysiske møtet i Chicago blir en lik avveining som med OL.

– Det er selvfølgelig leit, det er vårt viktigste møte med kolleger fra hele verden. Men det er den eneste riktige beslutningen. Ikke minst siden USA ligger noe etter Europa med tanke på pandemi og epidemiutvikling.

– Man hadde nok kommet enda nærmere toppen av kurven med dette møtet i USA enn det vi kanskje ville vært i Europa.

Digitalt format
Kongressen skriver i pressemeldingen at de vil jobbe med et digitalt format – og vil komme med mer informasjon om hvordan all informasjonen blir tilgjengelig snart. All forskning vil bli publisert i en nett-tidsskrift.

– Det skal allikevel offentliggjøres en del av det som skulle vært presentert fysisk, i form av et web-møte. Dette er fremdeles viktig for oss, fordi verden for kreftforskning og kreftpasienter kommer til å gå videre etter at pandemien er overstått, sier Heinrich.

– Selv om ingen vet hvor lang tid det tar, så vet vi at dette vil gå over. Da må vi ha disse forskningsresultatene. Slik at vi kan fortsette vår vanlige jobb i henhold til det.

Påvirker alle fagområder
Heinrich støtter strategien med å offentliggjøre forskningsresultater online.

– Pandemien er selvfølgelig noe som har ganske store konsekvenser for vårt profesjonelle liv, ikke bare alles private liv.

Heinrich peker på at koronasituasjonen ikke bare medfører endringer for de som står i førstelinje og jobber med Covid-19.

– På alle fagområder er det laget planer for hvordan man skal jobbe i nærmeste fremtid og ettervirkningene kommer nok til å vare en stund fremover.

Daniel Heinrich oppgir ingen interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS