Foto:

Høie: - Det er en tøff tid, som sannsynligvis vil bli tøffere

Statsminister Erna Solberg, justis- og beredskapsminister Monica Mæland og helseminister Bent Høie orienterte onsdag ettermiddag om nye tiltak for å håndtere koronavirusutbruddet i Norge, og konsekvensene av det.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

 

- Vi lever i en hverdag som ikke er å kjenne igjen, med frykt, angst og bekymringer, innledet Erna Solberg, men forsikret: 

- Vi gjør det som står i vår makt for å hjelpe. 

Statsministeren addresserte nyheten om at også politikere i regjeringen er smittet, men forsikret at disse er i god form.

- Selv om enkelt statsråder er i isolasjon og karantene, fortsetter de å gjøre arbeidet, så lenge de er i stand til det helsemessig. 

Regjeringen leverer nå en proposisjon til Stortinget og ber om fullmakt til å fastsette forskrifter raskt og løpende, også de som fraviker fra gjeldende lov. 

- Vi møter på nye utfordringer hver dag og vi har ikke et lovverk til å håndtere disse uten denne fullmakten, sa Solberg og avsluttet: 

- Vi håper på bred oppslutning i Stortinget og lover å benytte fullmakten med klokskap.  

Helt nødvendig

Justisminister Monica Mæland la til at fullmakten er nødvendig for å ivareta folk, næringsliv og samfunnet for øvrig. 

- Dette er et midlertidig lovverk som raskt gjør at vi kan agere, det skal brukes når det er nødvendig og forsvarlig, for eksempel for at folk ikke skal miste ytelser fra Nav. 

Mæland forsikret at loven skal rammes godt inn. 

- Den er midlertidig og varer i seks måneder. Forskrifter som vedtas kan bli avvist eller endret i Stortinget med bare en tredels flertall, la hun til. 

- Hvillke områder den eventuelt kan brukes på, må vurderes fra sak til sak. 

Regjeringen håper på behandling i Stortinget allerede torsdag. 

Gode nyheter

Bent Høie innledet med å berolige det norske folk:

- Jeg forstår uroen hos mange, og jeg har lyst til å berolige dere. Det norske fellesskapet samler krefter på mange ulike måter og områder. Men det aller viktigste vi gjør for å stoppe smitte og redde liv, håndvask, hosting og holde avstand. 

En undersøkelse viser at hele Norge har fått med seg dette budskapet. Det er en veldig god nyhet, mener Høie.

- Følger vi rådene, kommer vi til å lykkes med å stoppe smittespredningen og redde liv. 

Presset på helsetjenesten er stort, og det kommer til å bli større, advarte han.

- De gjør en fantastisk innsats. Både i dag, men også med å planlegge for i morgen og dagene etter. De kommer til å trenge hjelp, men også her gode nyheter; sykehusene har fått en overveldende respons fra studenter og pensjonister om å bistå. Hundrevis har meldt seg til tjeneste. 

Private sykehus har også bidratt med både utstyr og areal til den offentlige helsetjeneste. 

Gjør alt vi kan

Både sykehus og kommuner mangler smittevernutstyr.

- Vi gjør alt vi kan for å skaffe dere det. Dere skal gå på jobb på en trygg måte, sa Høie. 

- En norsk bedrift produserer nå smittevernfrakker, en annen desinfikasjonsvæsker. Og i dag kom det ekstra forsyninger til Oslo kommune. 

Svensk toll har sendt ut melding til alle tollsatsjoner om slippe gjennom lastebiler med utstyr til Norge. En ny godkjenningsordning i EU har nemlig gjort det nødvendig med en godkjenning fra EU-landet utstyret kommer fra for at det skal komme inn i land utenfor EU. 

- Vi jobber for å få EØS-land inkludert i denne ordningen, sa Høie. 

Han meldte også om et nytt verktøy for å kartlegge luftveissymptomer på helsenorge.no, som vil bli gjort tilgjengelige for aktører i helsesektiren.

- Det vil gi oss bedre oversikt og større mulighet til å bekjempe smitten. 

Beklager til pasienter som må vente

Høie hadde avslutningsvis et budskap til de syke som opplever å få operasjonen sin utsatt:

- Jeg beklager dypt at vi må utsette planlagte operasjoner. Helsevesenet må ta vanskelige beslutninger hver dag, men har klare kriterier, å forholde seg til. Alle rett til en individuell vurdering og alle rett til omsorgsfull hjelp. Dette er et viktig budskap, at verdigrunnlaget i helsevesenet står fast, også i tiden som kommer. 

- Det er en tøff til, som sannsynligvis vil bli tøffere. Nå må vi samle kreftene for å komme gjennom tøffe tiden. 

Powered by Labrador CMS