Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
Helseminister Bent Høie under pressebriefen mandag kveld. Foto: Skjermdump

Helseministeren ber om raushet i den offentlige samtalen

–  Tonen i den offentlige samtalen kan bli sint og skarp, sa helseministeren under mandagens pressebrief.

Publisert: 2020-03-16 — 21.33

Helseminister Bent Høie (H) som nå er ute av karantene, innledet pressebriefen mandag kveld med å takke alle som fortsatt er i karantene.

–  Dere gjør fellesskapet en tjeneste. At vi overholder regelen er viktig for å stoppe smitte og for å begrense presset på helsetjenesten.

At man nå gir muligheter for fritak fra karantene er viktig for at alle skal få hjelp, minnet han om.

–  Med fem millioner mennesker som jobber sammen så er jeg imponert og takknemlig for alle som deltar i den store norske dugnaden; Alle som tilbyr seg å gå på butikken eller apoteket for kjente og ukjente, og jeg takker pensjonistene som har meldt seg til innsats – og hyttefolket som frivillig reiste hjem. Så det skjer mye som er oppløftende og også mye som er nedslående:

–  Tonen i den offentlige samtalen kan bli sint og skarp, og det er helt naturlig at bekymring gjør oss sintere og skarpere i kantene. Tiden er tøff nok som den er, og vi må være rause og runde i kantene.

Han pekte også på hamstringen av medisiner og at apoteker går tomme for medisiner som det i utgangspunktet ikke var mangel på.

–  Derfor fyller vi opp lagrene, og vi har inngått avtale md de største grossistene for å sikre lagrene på legemidler som brukes i kommunehelsetjenesten. Vi bygger også opp lagrene i sykehusene, sa Høie som viste til at man har gode beredskapslagre fra før, og nå fyller ytterligere opp.

Målretter testkapasiteten

Line Vold, avdelingsdirektør i Folkeinstituttet (FHI) kan mandag kveld melde at 1169 personer er smittet av koronaviruset i Norge. Det er en økning på 96 fra søndag, men en nedgang i antall nye tilfeller sammenlignet med lørdag.

- Denne lille nedgangen kan skyldes at vi har innført nye testkriterier, presiserte hun.

De nye testkriteriene fra norske myndigheter innebærer at testaktiviteten målrettes mot sårbare grupper og helsepersonell.

- I denne situasjonen er vi nødt til å gjøre prioriteringer for å beskytte sårbare grupper. Det betyr at vi vrir testfokuset vekk fra dem som har vært i utlandet og mot helsepersonell og syke.

Testaktiviteten er doblet, og Vold forsikrer at man vil fortsette med å teste mange. Det arbeides også med å implementere korona i rutinetestene man tar ved luftveisinfeksjoner.

Siden januar har covid-19-tilfeller vært meldepliktig.

- Dette vil etter hvert gi oss en styrket oversikt og et bedre anslag over hvordan viruset utvikler seg i Norge.

Forventer høyere tall

1862 personer er testet i Norge. Mellom 40 og 50 har vært innlagt på sykehus.

- Vi forventer at dette tallet stiger, sa Holm

11 personer er eller har hatt behov for intensivbehandling. Tre er døde.

Snittalderen er 46 år og kjønnsfordelingen er 40 prosent kvinner og 60 prosent menn.

Av alle som har testet positivt er 369 smittet i Norge og 752 i utlandet. Av dem som er smittet i Norge, har 260 en kjent smittevei og 73 ukjent.

- Dette er også et tall vi forventer stiger i dagene som kommer.

Fylket som har flest smittede er Viken.

Få kontoll

Espen Nakstad, fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, sier man nå, først og fremst, jobber for å få kontroll over smittespredningen. 

- Samtidig bygges kapasiteten i sykehusene opp og det jobbes med å sikre nok utstyr og beredskap i situasjon som kan bli langvarig. 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!