PÅVIST SMITTE: Etter at en ansatt ved kreftpoliklinikken ved Sykehuset Telemark fikk påvist koronaviruset, er 33 ansatte ved sykehuset testet og satt i karantene. Foto: Arkivfoto/Per Corneliussen

Smittet ved Sykehuset Telemark har vært i utlandet – men fulgte FHI sine råd

Kommunikasjonssjef Lars Kittilsen opplyser at den smittede kvinnen som jobber ved kreftpoliklinikken har vært i utlandet nylig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

– Det er en utrolig krevende og uoversiktlig situasjon. Vi følger dette tett opp og ser på hvordan vi skal håndtere dette videre, sier kommunikasjonssjef Lars Kittilsen ved Sykehuset Telemark til Dagens Medisin.

Lørdag ble det klart at en ansatt ved sykehusets kreftpoliklinikk har testet positivt for covid-19.

Kittelsen understreker at sykehuset har gul beredskap. Helse Sør-Øst, som sykehuset tilhører, og alle de andre regionale helseforetakene har også hevet beredskapen til dette nivået.

Vil ikke oppgi yrke

Sykehuset går ikke ut med hvilket yrke kvinnen som er smittet har.

– Vi velger å ikke gå ut med mer informasjon om vedkommende og fortelle hvilken yrkesgruppe det gjelder. Det viktigste er hvem vedkommende har hatt kontakt med av ansatte og pasienter, og så har vi vært åpne på hvilken avdeling det gjelder, sier Kittelsen.

– Andre sykehus har oppgitt yrkesgruppe, som for eksempel OUS da det ble klart at en øyelege var smittet?

– Dette handler litt om hvor mange som jobber på avdelingen, med tanke på identifisering.

Ved kreftpoliklinikken jobber det til sammen 15 personer.

Har vært i utlandet

Det er ikke avklart hva som er smittekilden, men den ansatte har forholdt seg til sykehuset og myndighetenes råd, oppgir Kittilsen.

– Betyr dette at vedkommende ikke har vært i utlandet nylig?

– Jo, den ansatte har vært i utlandet. Hun kom hjem rundt den 24. februar. Hun har ikke vært i et område som var definert som vedvarende smitte-område, så det har ikke vært råd som gikk på at vedkommende skulle være i karantene.

Kommunikasjonssjefen viser til at det ville vært en annen situasjonen om den ansatte kom hjem i dag.

– Hadde vedkommende kommet hjem i dag ville ikke vedkommende vært på jobb, men rådene endrer seg hele tiden. Vi har vært tydelige på at ansatte skal forholde seg til Folkehelseinstituttets råd, og diskutere med leder ved tvil.

– Tester så mange vi kan

Den ansatte har vært på jobb etter at hun kom hjem fra utlandet, men sluttet å jobbe da testen ble tatt.

– Har dere et anslag over hvor mange hun kan ha hatt kontakt med?

– Det er ikke mange, vet jeg, men svaret på testen kom jo i går og vi har nå en fortløpende kartlegging som vedkommende gjør i samarbeid med sykehuset og den aktuelle kommunen. Her det både snakk om kontakt på sykehuset og privat aktivitet.

33 personer på sykehuset har per lørdag ettermiddag blitt testet. Det inkluderer ansatte på klinikken.

– Dette gjelder også personer som har vært i kontakt med personer som har vært i kontakt med den ansatte. Vi er liberale og tester så mange som vi kan, sier Kittilsen.

Testsvarene er forventet å foreligge søndag ettermiddag.

Behandler med cellegift

På nettsidene til poliklinikken oppgis det at klinikken tilbyr cellegiftbehandling, immunterapi, hormonbehandling og henviser videre til annen aktuell behandling ved behov, og at klinikken har et nært samarbeid med Oslo universitetssykehus.

– Har pasienter, som kan ha vært smittede, blitt sendt videre til andre sykehus i perioden den ansatte kvinnen har jobbet på avdelingen?

– Det er vanskelig å si noe kategorisk om dette, men i hovedsak er dette pasienter som er inne til dagbehandling for å få cellegift, som reiser fra hjem til sykehus og tilbake. De blir for eksempel ikke sendt videre til sengepost hos oss.

Reiste sammen med annet helsepersonell

Den ansatte reiste sammen med et reisefølge med annet helsepersonell. Lars Kittelsen opplyser at dette gjelder personer som ikke har tilhørighet til sykehuset og at ingen andre av de reisende har hatt symptomer.

– Er det grunn til å tro at vedkommende har deltatt på sammenkomster av helsepersonell utenfor sykehuset?

– Nei, ikke andre enn reisefølget.

I karantene

Per nå er alle som venter på prøvesvar i karantene.

– Det er ikke aktivitet i poliklinikken på lørdager, derfor lar dette seg gjøre, sier Kittelsen.

– Kunne dere gjort noe annerledes for å unngå dette?

– Det er vanskelig å se det nå. Det er umulig å gardere seg mot smitte slik situasjonen er. Vi har ettergått og vurdert om råd har blitt brutt og jeg mener også at vi har reagert raskt etter at vi fikk prøvesvaret. Både ansatte og pasienter har fått varsling raskt og vi er i beredskap.

Powered by Labrador CMS