Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

VIL HA TYDELIGE KORONATILTAK: - Frivilligheten bør suppleres med tydelige tiltak fra helsemyndighetene, mener helserettsjurist Anne Kjersti Befring.
VIL HA TYDELIGE KORONATILTAK: - Frivilligheten bør suppleres med tydelige tiltak fra helsemyndighetene, mener helserettsjurist Anne Kjersti Befring. Foto: Anne Grete Storvik

Advarer mot å skape krysspress i helsetjenesten nå

–  Hele poenget er at dersom vi nå er i en situasjon som er mye mer alvorlig, slik helsemyndighetene nå sier, så må denne dugnadsordningen suppleres med helt konkrete vedtak.

Publisert: 2020-03-11 — 13.08


Dette sier helsejurist Anne Kjersti Befring til Dagens Medisin.

I Norge baserer helsemyndighetene seg på at befolkningen følger anbefalinger om hvordan de skal unngå å bli smittet og unngå å smitte andre.

Denne frivilligheten bør suppleres med tydelige tiltak fra helsemyndighetene, mener hun:

–  Vi må ikke skape krysspress ute i tjenesten. Det er dette som skjer med kommunelegen i Molde som nå drukner i henvendelser om arrangementer. Vi må ikke legge flere oppgaver til legene – det må komme tydelige tiltak fra sentralt hold.

Befring mener man nå bør ta i bruk Smittevernloven § 4-1, slik også kommuneoverlege i Molde, Cato Innerdal, etterlyser. Han sier til Dagens Medisin at han får svært mange henvendelser om å vurdere arrangementer, fordi FHI har anbefalt at arrangementer med over 100 deltakere bør vurderes av kommunen.

– Så, jeg etterlyser bruk av § 4-1 og tydelige kjøreregler – samt informasjon om hvordan resolusjonen som nå skal vedtas, skal brukes, sier Befring.

Helseminister Bent Høie (H) har vist til at den kongelige resolusjonen som nå skal vedtas, blant annet vil bidra til at man kan kjøpe inn utstyr selv om det ikke er dekning i budsjetter.

Smittevernloven § 4-1 sier blant annet:

Kommunestyret, og kommunelegen ved høy hastegrad, kan vedta forbud mot møter, stenging av virksomheter, isolering av personer i et geografisk avgrenset områder, eller begrensninger i bevegelsesfriheten, pålegg om tiltak for desinfeksjon, jf. smittevernloven § 4-1.  

Helsedirektoratet kan treffe disse vedtakene når det er nødvendig med tiltak for hele landet.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!