Frykter ny e-helselov kan medføre at utprøvingen av Helseplattformen blir ulovlig

– Vår bekymring er at lovforslaget kan vanskeliggjøre utprøvingen av det nasjonale målbildet, og i verste fall medføre at utprøvingen blir ulovlig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Dette skriver Helseplattformen AS i sitt høringssvar til forslaget om ny e-helselov.

Forslaget til ny e-helselov får kritikk fra flere aktører, blant andre Legeforeningen.

Helseplattformen i Helse Midt-Norge skal tas i bruk fra 2021, og koster opp mot 3,3 milliarder kroner. Alle fastleger, kommuner og sykehus i regionen skal bruke samme IT-løsning.

Helseplattformens bekymring er at forslaget kan gjøre utprøvingen av helseplattformen vanskeligere, og i verste fall føre til at utprøvingen er i strid med loven.  

Det er timingen, og rekkefølgen på innføringen av store løsninger som her kan bli et problem, ifølge kommunikasjonssjef Sigrun Berge Engen i Helseplattformen, som forklarer:

–  Ny e-helselov stiller krav til bruk av de nasjonale e-helseløsningene. Flere av disse, deriblant Helseplattformen, er ikke ferdig utviklet eller utprøvd for innføring for alle aktører.

Hun peker på at Helseplattformen har et stort omfang, både når det gjelder antall funksjoner og antall aktører som skal bruke systemet.

– For å redusere risiko kan det ved første innføring være nødvendig å redusere størrelsen når det kommer til funksjoner.  Helsetjenesten i Midt-Norge må selv kunne vurdere hva som skal tas i bruk, og på hvilken dato. Utrulling av løsningen vil pågå over lang tid, med planlagt start i Trondheim kommune og St.Olavs hospital. Deretter følger en periode med justering og optimalisering før produksjonssetting i øvrige sykehus og kommuner, sier hun.

– Dersom ny e-helselov trer i kraft før innføring av Helseplattformen er ferdig kan en komme i en situasjon der Helseplattformen ikke har innført all funksjonalitet som kreves av nasjonale e-helseløsninger, og dermed ikke tilfredsstiller kravene i e-helseloven, sier Berge Engen til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS