RYDDIGE REGLER: –  Vi ønsker et ryddig regelverk med et språk som er forståelig både for behandlere og pasienter, si helseminister Bent Høie. Foto: Vidar Sandnes

– Målet har aldri vært å fjerne all bruk av tvang

– Målet har vært å sørge for riktig bruk av tvang, sier helseminister Bent Høie om forslag om ny lov.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Legeforeningen har reageret sterkt etter at forslag om en ny lov om tvang i helsetjenesten, tvangsbegrensningsloven, ble sendt på høring.

– Dersom man fjerner muligheten til å bruke tvang vil en kunne havne i situasjoner hvor helsepersonell, pårørende og lokalsamfunn står uten virkemidler i møte med psykotiske pasienter uten innsikt i egen situasjon og med voldelig atferd. Da har vi kommet feil ut. Jeg spør meg om det er en fare for at disse pasientene kan ende i fengsel, istedenfor i behandling i helsetjenesten, uttaler Marit Hermansen til Dagens Medisin.

Helseminister Bent Høie oppgir på sin side at han ikke har noe ønske om en total fjerning avbruken av tvang i helsetjenesten.

– Målet har aldri vært å fjerne all bruk tvang, men å sørge for riktig bruk av tvang. Dagens tvangsregler er spredt over fire ulike regelsett, og er uoversiktlige både for pasienter og behandlere. Derfor ga vi tvangslovutvalget i oppdrag å utrede behovet for å modernisere regelverket, skriver Høie i en e-post til Dagens Medisin.

Vil ha ryddig regelverk

– Mener statsråden at Legeforeningens bekymring er berettiget?

–  Utvalget foreslår ingen endringer i adgangen til å bruke tvang når det er fare for andre menneskers liv og helse, men vi vil selvsagt vurdere innspillene fra Legeforeningen før vi tar stilling til forslagene fra utvalget.

– Legeforeningen mener også at det er for vanskelig å forstå loven. Vil det være aktuelt å endre utformingen av loven for å gjøre den mer tilgjengelig?

–  Vi ønsker et ryddig regelverk med et språk som er forståelig både for behandlere og pasienter. Det er viktig i arbeidet med å følge opp lovforslaget fra Tvangslovutvalget, skriver Høie.

– Har blitt invitert til å gi innspill

Hermansen er kritisk til at ingen leger som jobber i akuttpsykiatrien, fastlegeordningen eller kommunehelsetjenesten har deltatt i utvalget bak forslaget.

– Vi ønsket bred representasjon fra ulike tjenester, pasienter og brukere i utvalget. Blant utvalgsmedlemmene er en psykiater, to psykologspesialister og en seksjonsleder ved Helse Stavanger, skriver Høie.

– Relevante instanser og interesseorganisasjoner, blant dem Legeforeningen, har blitt invitert til å gi innspill til utvalget. På utvalgets møter har rundt 60 representanter for etater og enkeltpersoner kommet med ulike innspill. Utredningen har også vært på bred høring.

Statsråden inviterer til diskusjon for å finne gode løsninger.

– Både Legeforeningen og jeg er opptatt av å få riktig bruk av tvang i helsetjenesten, og få på plass et oversiktlig regelverk som forståelig for behandlere og pasienter. Det er viktig at vi diskuterer hvordan vi best får dette til.

Helse- og omsorgsdepartementet jobber nå med å gjennomgå alle høringssvar.

– Det er kommet mange, til dels omfattende, innspill i høringen. Vi vil gå grundig gjennom innspillene før vi tar endelig stilling til forslagene, skriver Høie.

Powered by Labrador CMS