– Vi har gjennom bevilgningene for 2019 fått noen økte ressurser, og styrket saksbehandlingen med noen få årsverk. Samtidig har vi over lang tid vært veldig opptatte av å jobbe med å redusere saksbehandlingtiden, sier NPE-direktør Rolf Gunnar Jørstad. Foto:

Betalte ut over én milliard kroner i pasienterstatninger

Norsk pasientskadeerstatning betalte i 2019 ut over 1074 millioner kroner i erstatninger til pasienter og pårørende etter feilbehandling. Det er ny rekord.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Tall og fakta

NPE mottok 5696 saker i 2019, en økning på 20 saker fra 2018. Det ble tatt 6388 avgjørelser i ansvarssaker i 2019, mot 5635 avgjørelser i 2018. Det er en økning på drøyt 13 prosent.1751 erstatningsberegninger ble avsluttet i 2019 mot 1703 i 2018, en økning på tre prosent.Det ble i alt fattet ti prosent flere avgjørelser enn i 2018Nesten 18 prosent flere søkere har fått beskjed om at de har rett til erstatning.Kilde: NPE

Beløpet er ifølge Norsk pasientskadeerstatning (NPE) det største beløpet som har blitt utbetalt i løpet av ett år, og er en økning på seks prosent fra 2018. Det ble i 2019 også behandlet flere saker enn noe annet år tidligere, skriver NPE i en pressemelding.

I løpet av 2019 har NPE også redusert saksbehandlingstidene med en måned i arbeidet med å fastslå om erstatningssøker har rett til erstatning eller ikke, og med to måneder i arbeidet med å fastsette erstatningen. 

Effektivisering og økte ressurser
– Hvilke konkrete grep har NPE gjennomført for å redusere saksbehandlingstiden? Er det kun effektivisering, eller har ressursene til saksbehandling økt?

– Vi har gjennom bevilgningene for 2019 fått noen økte ressurser, og styrket saksbehandlingen med noen få årsverk. Samtidig har vi over lang tid vært veldig opptatte av å jobbe med å redusere saksbehandlingtiden. For noen få år siden foretok vi en verdistrømsanalyse av saksflyten vår, og resultatet av den analysen var at vi la om noe på saksflyten og omorganiserte noen av saksbehandlingen, forteller NPE-direktør Rolf Gunnar Jørstad til Dagens Medisin.

Han forteller videre at man i 2019 innførte en ny strategi for NPE, der hovedmålsettingen har vært forenkle måten man jobber på.

– Det er gjort flere grep knyttet til rutiner, hvordan vi håndterer sakene, kapasitet knyttet til sakkyndighet, kompetansebygging, beslutningsprosesser og bruk av digitale verktøy, blant annet. Summen av dette har ført til at den gjennomsnittlige tidsbruken har gått ned.

Ortopediske skader og kreft på topp
Det er saker knyttet til ortopedisk behandling som utgjør den største andelen saker, med saken knyttet til kreftsykdommer på andreplass.

– Utenom de nevnte har vi flere saker om gastrorelaterte problemstillinger knyttet til mage- og tarmskader. Tannlegebehandling er også et stort område der vi behandler ganske mange saker. Øvrige saker fordeles på stort sett all type medisinsk behandling, sier han.

Jørstad påpeker at de som andre statlige etater forventes å forvalte midlene sine mer effektivt.

– Vi vil i 2020 fortsette å jobbe med å få saksbehandlingstiden ytterligere ned, og det er en satsing som vil gjelde for hele femårsperioden fra 2019-2023.

Powered by Labrador CMS