Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
– Siden det finnes mer enn ett legemiddel for stoffskiftepasienter, kan helsemyndighetene oppfordre norske leger til å forskrive det legemidlet det ikke har vært mangel på til nye pasienter, mener Renée Tunold, Merck-sjef i Norden og Nederland. – Pasienten og legen må sammen bli enig om det beste behandlingsalternativet, sier Takeda Norge-sjef Duarte Marchand. Montasje: Getty Images/Øyvind Bosnes Engen/Merck

Uenige om monopolsituasjon på stoffskiftemedisiner

Merck mener myndighetene bør iverksette tiltak for å motvirke uheldige monopolsituasjoner på stoffskiftelegemidler. – Det er ingen monopol, sier Takeda.  

Publisert: 2020-01-09 — 13.01

Mandag skrev Dagens Medisin at både Stoffskifteforbundet og Apotekforeningen peker på tiltak som bør gjøres for å sikre bedre tilgang på legemidler mot lavt stoffskifte. De mener dagens situasjon, der en aktør dominerer markedet, gjør denne pasientgruppen ekstra sårbare for mangelsituasjoner.

Desidert størst markedsandel
Det er i dag to legemidler med virkestoffet levotyroksin mot lavt stoffskifte (hypotereose) på det norske markedet: Levaxin fra Takeda og Euthyrox fra Merck. Levaxin har i dag den desidert største markedsandelen for levotyroksin-legemidler til denne pasientgruppen. 

Det har tidligere vært meldt om flere mangelsituasjoner på Levaxin, men det er ifølge Legemiddelverkets oversikt ingen pågående mangelsituasjon for preparatet.

Les også: Risikerer å gå tom for stoffskiftemedisin til 200 000 pasienter

Nå mener legemiddelselskapet Merck at det må tas grep for å motvirke en monopolsituasjon.

– Når én aktør dominerer et marked bidrar det til betydelig økt risiko for legemiddelmangel. Det bør derfor være en prioritert oppgave både for myndighetene og resten av økosystemet for legemidler å iverksette tiltak for å motvirke monopolsituasjoner, skriver Renée Tunold, sjef for Merck i Norden og Nederland, i en e-post til Dagens Medisin.

Benekter monopolsitusjon
Duarte Marchand, Country Manager i Takeda Norge, påpeker at tilgang til etablerte og innovative legemidler er viktig for pasienter.

– Innen tyroidea-sykdommer bidrar vi med Levaxin og Liothyronin som behandlingsalternativ for pasienter med hypotyreose. Innenfor dette terapeutiske området er det også andre behandlinger på markedet, skriver han i e-post til Dagens Medisin.

Han mener imidlertid at det ikke er monopol på denne typen legemidler.

– Alle firmaer som ønsker kan entre dette markedet. 

Ønsker bistand fra myndighetene
Tunold i Merck mener det i denne konkrete saken er mulig å ta grep med en gang.

– Siden det finnes mer enn ett legemiddel for stoffskiftepasienter, kan helsemyndighetene oppfordre norske leger til å forskrive det legemidlet det ikke har vært mangel på til nye pasienter. Det vil ikke innebære ekstra kostnader for staten og vil motvirke en uheldig monopolsituasjon. Det er også mulig å gjøre stoffskiftemedisinene byttbare slik at pasienten kan få tilbud om et alternativ hvis det oppstår mangel på ett av legemidlene, sier Tunold.

Merck-sjefen sier de har foreslått dette for myndighetene, men at de har blitt møtt med argumenter om at myndighetene ikke kan påvirke markedet og at generisk bytte mellom de to levotyroksin-preparatene vil kunne bidra til flere kontroller og legebesøk.

– For en pasientgruppe som har vært utsatt for legemiddelmangel så mange ganger, mener vi at helsemyndighetene bør være mer offensive. Pasientenes beste må være førsteprioritet. Her trengs det ikke utredninger, men grep som tas med en gang.

– Bør styres av evidens
Takeda Norge-sjefen mener at det er pasienten og legen som sammen må bli enig om det beste behandlingsalternativet for den enkelte pasient.

– Vi mener behandling av enhver sykdom bør styres av evidens, retningslinjer og individuelle pasientbehov, sier han, og legger til:

– Det har høyeste prioritet at våre legemidler er tilgjengelig for pasienter og våre kunder, sier Marchand i Takeda.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!