Illustrasjon: Getty Images Foto:

Her er resultatene fra årets hiv-anbud

Fjorårets første anbud på hiv-legemidler ga helseforetakene en årlig besparelse på 100 millioner kroner. Ifølge Sykehusinnkjøp kan årets anbud potensielt spare inn ytterligere 50 millioner kroner årlig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Under helseforetakenes hiv-seminar torsdag 21. november, som ble gjennomført av Sykehusinnkjøps legemiddeldivisjon, ble resultatene fra årets anbud på hiv-legemidler lagt frem.

Anbefalingene fra anbudet er som følger:

  1. Raltegravir (Isentress, 600 / 400 mg) + Emtricitabine/tenofovir disoproxil Mylan
  2. Raltegravir (Isentress, 600 / 400 mg) + Abakavir/lamivudin Mylan
  3. Dolutegravir/abakavir/lamivudin (Triumeq)
  4. Dolutegravir (Tivicay, 50 mg) + Emtricitabine/tenofovir disoproxil Mylan
  5. Dolutegravir (Tivicay, 50 mg) + Abacavir/lamivudin Mylan
  6. Biktegravir/emtricitabin/TAF (Biktarvy)

I år er også såkalte pre-eksposisjonsprofylakse (PrEP) tatt med i hiv-anbefalingen. Det er også posteksposisisjonsprofylakse (PEP). Disse leverandørene er valgt for dette området:

Posteksposisjonsprofylakse (PEP):

Raltegravir (Isentress, 600mg) + Emtricitabine/tenofovir disoproxil (Mylan)
Pre-eksposisjonsprofylakse (PrEP):

 Emtricitabine/tenofovir disoproxil (Mylan)

En spesialistgruppe med noen av de fremste fagfolkene på hiv-området i Norge har utarbeidet anbefalingen, i tillegg til at en brukerrepresentant fra Oslo universitetssykehus HF (OUS) har deltatt i deler av arbeidet.

Dersom det ikke foreligger medisinske grunner for å velge annerledes, skal helseforetakene benytte spesialistgruppens anbefalinger som instruks. Det er vedtatt av de administrerende direktørene i de regionale helseforetakene (RHF-ene).

«Helseforetakenes lojalitet til anbefalingene er viktig for å oppnå lavere legemiddelpriser som igjen vil gi mulighet til å behandle flere pasienter», skriver Sykehusinnkjøp i årets anbefalingsdokument.

Powered by Labrador CMS