SIER NEI: Helseminister Bent Høie (H) vil ha mer åpenhet om feil i sykehus og avviser blankt forslaget fra Frp om mer straff for enkeltpersoner Foto: Vidar Sandnes

Høie ut mot Frp forslag om straff for feil i sykehus

Helseminister Bent Høie (H) vil ikke at helsepersonell skal straffes hardere når det gjøres feil ved sykehus. Han vil ha mer åpenhet og oppmerksomhet på system.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

–  Det er en veldig dårlig idé å straffe enkeltpersoner når det gjøres feil. Det vil virke mot sin hensikt, sier helseminister Bent Høie til Dagens Medisin.

Dermed slår helseministeren kraftig tilbake mot forslaget til Fremskrittspartiets helsepolitiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen som mener enkeltpersoner bør bli straffet hardere når det skjer feil i sykehusene.

Bakgrunnen for hennes utspill var at Helse Bergen fikk 1,5 millioner kroner i bot etter at en 43-åring døde på akuttmottaket ved Haukeland universitetssjukehus i fjor.

Når det er vanskelig å snakke om feil så er det også vanskelig å forebygge feil Bent Høie, helseminister

– En bot går i hovedsak kun utover økonomien og stiller ikke folk til ansvar, sier Fremskrittspartiets helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen til NRK.

Mer åpenhet nødvendig
– Vi har fortsatt utfordringer knyttet til åpenhet når feil skjer. Det har vært en ukultur i helsetjenesten hvor det ofte ikke snakkes om feil. Når det er vanskelig å snakke om feil så er det også vanskelig å forebygge feil, sier Høie.

Han påpeker at det må etableres gode systemer som så langt som mulig hindrer at feil oppstår og som bidrar til å redusere konsekvenser hvis feil gjøres.

– Det vil alltid gjøres feil, men når det skjer må ikke enkeltpersoner straffes. Vi må ha mer åpenhet og større oppmerksomhet mot systemet. Straff av enkeltpersoner vil virke mot sin hensikt, fastslår helseministeren.

Hans budskap er stikk i strid med Brun-Gundersens ønske om å droppe sykehusbøter og heller straffe enkeltpersoner hardere. Hennes poeng er blant annet at det er et lederansvar å sørge for tilstrekkelig bemanning på alle helsetjenestene sykehuset gjør og at hvis det skjer alvorlige feil så må det reageres overfor de som er ansvarlig for ting som underbemanning og annet.

Powered by Labrador CMS