Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
SIER NEI: Helseminister Bent Høie (H) vil ha mer åpenhet om feil i sykehus og avviser blankt forslaget fra Frp om mer straff for enkeltpersoner Foto: Vidar Sandnes

Høie ut mot Frp forslag om straff for feil i sykehus

Helseminister Bent Høie (H) vil ikke at helsepersonell skal straffes hardere når det gjøres feil ved sykehus. Han vil ha mer åpenhet og oppmerksomhet på system.

Publisert: 2019-11-14 — 10.13

–  Det er en veldig dårlig idé å straffe enkeltpersoner når det gjøres feil. Det vil virke mot sin hensikt, sier helseminister Bent Høie til Dagens Medisin.

Dermed slår helseministeren kraftig tilbake mot forslaget til Fremskrittspartiets helsepolitiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen som mener enkeltpersoner bør bli straffet hardere når det skjer feil i sykehusene.

Bakgrunnen for hennes utspill var at Helse Bergen fikk 1,5 millioner kroner i bot etter at en 43-åring døde på akuttmottaket ved Haukeland universitetssjukehus i fjor.

Når det er vanskelig å snakke om feil så er det også vanskelig å forebygge feil
Bent Høie, helseminister

– En bot går i hovedsak kun utover økonomien og stiller ikke folk til ansvar, sier Fremskrittspartiets helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen til NRK.

Mer åpenhet nødvendig
– Vi har fortsatt utfordringer knyttet til åpenhet når feil skjer. Det har vært en ukultur i helsetjenesten hvor det ofte ikke snakkes om feil. Når det er vanskelig å snakke om feil så er det også vanskelig å forebygge feil, sier Høie.

Han påpeker at det må etableres gode systemer som så langt som mulig hindrer at feil oppstår og som bidrar til å redusere konsekvenser hvis feil gjøres.

– Det vil alltid gjøres feil, men når det skjer må ikke enkeltpersoner straffes. Vi må ha mer åpenhet og større oppmerksomhet mot systemet. Straff av enkeltpersoner vil virke mot sin hensikt, fastslår helseministeren.

Hans budskap er stikk i strid med Brun-Gundersens ønske om å droppe sykehusbøter og heller straffe enkeltpersoner hardere. Hennes poeng er blant annet at det er et lederansvar å sørge for tilstrekkelig bemanning på alle helsetjenestene sykehuset gjør og at hvis det skjer alvorlige feil så må det reageres overfor de som er ansvarlig for ting som underbemanning og annet.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Anders Hansen 15.11.2019 17.55.35

  Helseøkonom

  Hva om feil kan tilskrives for lite ressurser til å drive forsvarlig? Hvem har ansvaret da? Systemet? Sykehuset? Politikerne? Ministeren?

 • Sven Richard Haugvik 16.11.2019 11.52.44

  Lege

  Fastlegen alene. Finansiering er derfor en betimelig innfallsvinkel. Manglende kvalitetssikring fra eiersiden er da temarelevant. Nevneren i brøken skjelver på RHF- og kommunevarians. Som fastlege kjenner jeg den underfinansierte fastlegeordningen (FLO) best, og hører at det blir ikke mer penger av statens «doble bokføring». Av alle leger er, det å bli klaget inn til fylkesmannen, fastlegene mest utsatt. Noen tror at FLO-krisen bare handler om lønn. Ledelse og styring av FLO skjer i liten grad fordi det er «lav bevissthet» i norske kommuner, rapporterer KS. Differensiering: 60% av norske fastleger er spesialisert, men basistilskudd, NAV-arbeid og prosedyretakster mangler insentiver (kompensasjon) for høy allmennmedisinsk kvalitet. Følgelig gir en ren omfordeling av eksisterende rammetilskudd små effekter, konkluderte konstellasjonen KS, Helsedirektoratet, Legeforeningen + Oslo kommune. Fundamentalt må vi også leve med en konstant ustabil nevner i helseregnskapet. Koster kvalitet noe?

 • Sven Richard Haugvik 14.11.2019 12.54.26

  Lege

  « -Det vil alltid gjøres feil, men når det skjer må ikke enkeltpersoner straffes. Vi må ha mer åpenhet og større oppmerksomhet mot systemet. Straff av enkeltpersoner vil virke mot sin hensikt», fastslår helseministeren. Dette var kanskje litt pussig for oss som er prisgitt et annet paradigme. Hva da når en fastlege gjør feil. Skal da kommunen, som eier FLO (fastlegeordningen), ta ansvaret og svare for «systemet»? Og hva tror man KS kan mene om dette prinsippielt

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!