FIKK BOT: Helse Bergen har fått 1,5 millioner kroner i bot etter at en 43-åring døde på akuttmottaket ved Haukeland universitetssjukehus i fjor. Nå vil Frp straffe enkeltpersoner hardere. Foto: Helse Vest

Frp vil straffe enkeltpersoner for sykehusfeil

Fremskrittspartiets helsepolitiske talsperson mener enkeltpersoner bør bli straffet hardere når det skjer feil i sykehusene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

IKKE NOK: Åshild Bruun-Gundersen (Frp) mener at sykehusbøter ikke stiller enkeltpersoner til ansvar. Foto: Lasse Moe

Helse Bergen har fått 1,5 millioner kroner i bot etter at en 43-åring døde på akuttmottaket ved Haukeland universitetssjukehus i fjor. Pasienten hadde utløst alarm, men ble liggende uten tilsyn. Dette er andre gang på et drøyt år at Helse Bergen får bot i forbindelse med et dødsfall.

– En bot går i hovedsak kun utover økonomien og stiller ikke folk til ansvar, sier Fremskrittspartiets helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen til NRK.

Hun vil droppe sykehusbøter og heller straffe enkeltpersoner hardere.

– Det er ledelsens ansvar å sørge for tilstrekkelig bemanning på alle helsetjenestene sykehuset gjør. På akuttmottaket har det åpenbart ikke vært nok helsepersonell på jobb, og det er noens ansvar. Derfor må reaksjonsformene i så alvorlige saker rettes til de personene som står ansvarlig for det, sier Bruun-Gundersen.

– Når mennesker kan dø fordi offentlige ansatte har gjort grove feil, uten at det får konsekvenser for dem som faktisk har begått feilen, blir tilliten til helsevesenet svekket.

– Ikke riktig å diskutere det prinsipielle

Kommunikasjonsdirektør Erik Vigander i Helse Bergen kommenterer Bruun-Gundersens kritikk på vegne av helseforetaket.

– Vi vedtar boten. Det er ikke riktig av oss å diskutere det prinsipielle rundt straffen på det nåværende tidspunkt, sier Vigander til rikskringkasteren.

Powered by Labrador CMS