Illustrasjonsbilde: GettyImages Foto:

Mangel på flere medisiner

Statens legemiddelverk (SLV) melder om mangel på legemiddel for hyppig vannlating og for behandling av depresjon. I tillegg er det et legemiddel for irritabel tarmsykdom som trekkes fra markedet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

SLV skriver på sine nettsider om mangel på depotkapsler 4 mg tolterodin (Detrusitol SR). Legemiddelet brukes for å behandle urgeinkontinens / hyppig vannlating.

Legemiddelverket har bestemt at norske apotek kan utlevere utenlandske forpakninger av legemiddelet.

Det er forventet at det kommer ny forsyning av Detrusitol 4 mg etter 14. november 2019.  

Depresjonsmedisin
Legemiddelverket melder også at det er mangel på trimipramin (Surmontil) i 10 og 25 mg tabletter. Dette legemiddelet brukes for pasienter med depresjon og forsøksvis for irritabel tarmsyndrom. Tabletter på 10 mg ventes levert 4. november og 25 mg i første kvartal 2020.

Det er gitt dispensasjon for at norske apotek kan utlevere utenlandske forpakninger frem til 1. april 2020 av begge tablettstørrelsene.

Trekker legemiddel
SLV melder i tillegg om at legemiddelselskapet Allergan ikke lenger vil markedssføre eluksadolin (Truberzi) i Europa og at det derfor er midlertidig utgått. Legemiddelet brukes for å behandle irritabel tarmsyndrom med diaré.

SLV skriver at alternativt eluksadolin (Viberzi) som markedsføres i USA og Canada kan brukes gjennom spesielt godkjenneingsfritak, dersom markedsførte alternativer ikke er dekkende. Men dette kan ikke forskrives på blå resept og må derfor søkes om over individuell stønad.

SLV skriver Helfo har vurdert at prisen på det amerikanske alternativet ikke står i et rimelig forhold til nytten for pasientene. Derfor anbefales det at pasienter settes på et annet alternativ som har markedsføringsgodkjenning.

«Gitt den høye prisen for Viberzi og vurderingen av manglende oppfyllelse av prioriteringskriteriene på gruppenivå» er imidlertid muligheten svært liten for å få godkjent slike individuelle stønader, skriver SLV.  

Powered by Labrador CMS