RÅDER TIL FORTSATT BEHANDLING: Pasienter som bruker legemidler med ranitidin kan fortsette behandlingen inntil vi vet mer om eventuell helserisiko som følge av forurensingen, melder Statens legemiddelverk. Illustrasjonsfoto: Getty Images Foto:

Gransker legemidler etter funn av kreftfremkallende stoff

All levering av ranitidin-tabletter, som brukes mot magesår og sure oppstått, er stanset.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Bakgrunnen er funn av forurensing i tablettene, melder Statens legemiddelverk.

Stoffet N-nitrosodimetylamin (NDMA) er funnet ved analyse av tabletter med ranitidin i USA, Tyskland og Sveits. Det europeiske legemiddelkontoret EMA har derfor startet gransking for å vurdere helserisikoen ved bruk av slike legemidler.

SLV: Følger situasjon nøye
Verdens helseorganisasjon (WHO) har klassifisert NDMA som et stoff som kan være kreftfremkallende. Vi utsettes daglig for stoffet i små mengder uten at dette er helseskadelig, for eksempel når vi spiser røkte matvarer. Det er foreløpig uklart om forekomsten av NDMA skyldes forurensning av virkestoffet, tablettproduksjon eller eventuelt andre forhold.

– Pasienter som bruker legemidler med ranitidin kan fortsette behandlingen inntil vi vet mer om eventuell helserisiko som følge av forurensingen, råder SLV på sine nettsider.

– Leveransen av ranitidin til apotekene er midlertidig stanset. De som har ranitidin kan bruke ut det de har, men når det er brukt må de antakelig gå over til andre medisiner. Da må man finne alternativer i samråd med legen, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk, til Dagens Medisin.

Legemiddelverket følger situasjonen nøye.

– Vi prøver å få avklart fortest mulig når salget kan gjenopptas, sier Madsen.

To legemidler i Norge
Ranitidin er H2-blokker som brukes mot magesår og sure oppstøt. Det selges både på resept og reseptfritt. I Norge brukes to legemidler med ranitidin: Ranitidin «Ratiopharm» og Zantac «GlaxoSmithKline». All levering av disse legemidlene til Norge, er nå stanset. Det vil derfor bli legemiddelmangel på ranitidin-holdige legemidler.

I 2018 var det 47 000 pasienter som fikk ranitidin på resept. Pasienter som har spørsmål om deres nåværende behandling kan snakke med legen eller apoteket. Det er flere andre medisiner som kan være et alternativ.

I fjor ble salget av legemidler med valsartan stanset av samme årsak; da også var det funnet forurensning av kreftfremkallende stoff i legemiddelet.

– Vi undersøker nå om dette er et vanligere problem enn vi har vært klar over, sier Madsen.

Powered by Labrador CMS