Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Hva lemmer og tær kan tåle

Forebygging av diabetiske fotsår er ikke prioritert høyt nok. Ikke av politikerne, ikke av helsesektoren, ikke av behandlere – og kanskje heller ikke av dem som har sykdommen.

Publisert: 2019-09-09 — 08.43
Mette Engebretsen

Innlegg: Mette Engebretsen, leder for markedstilgang og samfunnskontakt i ‎Roche Diagnostics Norge AS, Diabetes Care

EN AMPUTASJON er dramatisk for de berørte, og dyrt for samfunnet. Men hva er den hyppigste årsaken til at noen må amputere et ben eller en arm? Kollisjoner, skuddskader, angrep av hai –eller kløning med motorsag? Slik tenker mange av oss. Men – faktum er at de fleste amputasjonene i Norge skyldes diabetes.

Det kommer ikke plutselig, men sniker seg innpå på over tid. Og viktigst av alt: Dette er dramatiske situasjoner som kan unngås.

OPPLÆRING. I Norge forårsaker diabetes om lag 500 amputasjoner i året - av tå, fot eller ben. De aller fleste av disse kan unngås ved god opplæring av alle som har diabetes.

Diabetes er en sykdom mange av oss lever med. Det viktigste er å sørge for at eget blodsukker er mest mulig stabilt. Da kan vi unngå mange alvorlige komplikasjoner og senskadene som kan oppstå på grunn av manglende eller dårlig egenbehandling. Et lite sår på stortåa kan føre til amputasjon av hele tåa, foten eller til og med hele benet. Det virker utenkelig, men er realiteten for altfor mange som lever med diabetes.

FOTSÅR. Et diabetisk fotsår kan oppstå med høyt blodsukker over tid. Det kan ødelegge nervene i føttene og gir innsnevringer i blodårene. Nerveskader kan oppstå uten at det merkes. Innsnevringer i blodårene gir dårligere blodsirkulasjon, og dermed klarer ikke kroppen å reparere seg selv slik den vanligvis gjør. Når høyt blodsukker også bidrar til å øke infeksjonsrisikoen, er veien kort fra et lite sår på tåa til amputasjon.

Vi må bli flinkere til å få personer med diabetes til å bli gode selvhjelpspasienter. Et lite sår på stortåa kan føre til amputasjon av hele tåa, foten eller til og med hele benet

Forebygging av diabetiske fotsår er ikke prioritert høyt nok. Ikke av politikerne, ikke av helsesektoren, ikke av behandlere og kanskje heller ikke av de som har diabetes. For å ta de siste først: Personer med diabetes er ikke late eller likegyldige, de mangler ganske enkelt opplæring. De har ikke alltid lært hvordan de skal ta seg av sår og stelle føtter, hvilke ting de må gjøre på daglig basis for å hindre diabetiske fotsår. Opplæring av mennesker som lever med diabetes er viktig. Det koster så lite – og det kan bokstavelig talt redde armer og bein! God opplæring må settes bedre i system.

Vi må bli flinkere til å få personer med diabetes til å bli gode selvhjelpspasienter. Vi må bli flinkere til å avdekke symptomer tidlig. Vi må bli flinkere for å unngå de alvorlige konsekvensene.

KONSEKVENSENE. Det er dramatisk å miste et ben. Det gir fysiske utfordringer i hverdagen, og det er en psykisk belastning. Selve inngrepet koster opp mot én million kroner. I tillegg kan det komme store kostnader til tilpasning av protese, rehabilitering, tilrettelegging i hjemmet og på arbeidsplassen. For noen kan amputasjon føre til at de ikke lenger kan stå i jobb. Samfunnet mister skatteinntekter, får økte utgifter til uføretrygd og utgifter til pleie og omsorg.

Totalsummen kan rett og slett bli skyhøy. Kostnadene til opplæring blir minimale i forhold. Det er samfunnsøkonomisk uansvarlig å ikke gjøre mer for å hindre flere amputasjoner i Norge.

STABILITET. Stabilt blodsukker er alfa omega. Det aller viktigste for å unngå så alvorlige komplikasjoner som amputasjon, er god egenbehandling. Personer med diabetes må kjenne sitt eget blodsukkernivå og justere det med tilrettelagt kosthold, fysisk aktivitet og eventuelt medisiner. Utstyr for måling av blodsukker og apper for råd om justering av eget blodsukkernivå er på markedet, og gjør det enklere å leve med diabetes.

Regnestykket er enkelt: Bedre opplæring av personer med diabetes, og ikke minst, god egenbehandling, kan redde flere hundre kroppsdeler i året, samtidig som det sparer samfunnet for store summer: Opplæring og egenbehandling er billig – operasjon og rehabilitering er dyrt.

Interessekonflikt/disclaimer: Roche Diagnostics Norge AS, Diabetes Care (en del av Roche-gruppen), har mer enn 40 års erfaring med utvikling av medisinsk utstyr til egenkontroll og behandling av pasienter med diabetes.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 13/14-2019

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!