Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
ULIKE BEHANDLINGSMULIGHETER: Samvalgsverktøyet får fram at det finnes både medikamentelle og ikke-medikamentelle behandlingstiltak for pasienter med psykose. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Nytt samvalgsverktøy for pasienter med psykose

En ny nettside skal gjøre det lettere for pasientene å ta gode valg om egen behandling i samråd med behandler.

Publisert: 2019-08-21 — 10.43

Samvalgsverktøyet som nylig er publisert på helsenorge.no, er det første i Norge for psykose.

Nettsiden gir oversikt over behandlingsmuligheter slik at pasienter kan gjøre informerte valg om egen behandling. Her får man informasjon om hvilke behandlinger som finnes, hva disse innebærer og hvilke fordeler og ulemper de har.

– Dette kan gjøre det lettere for personer med psykose å diskutere behandlingsvalg med legen eller psykologen sin slik at de finner den løsningen som passer best for dem, sier prosjektleder Leif Arvid Øvernes i Helse Bergen.

Bruker video
Samvalgsverktøyet er utviklet av fagfolk i tråd med nasjonale retningslinjer og pakkeforløp for psykose. Informasjonen presenteres både med tekst og gjennom korte videosnutter med fagfolk og brukere. Det er Helse Bergen og Samvalgssenteret ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) som har utviklet nettsiden, finansiert av Helse Vest og Helse Nord.

Brukertesting viser at pasientene opplever verktøyet lett forståelig, nyttig og relevant, og at de ville anbefalt det til andre, ifølge Helse Vest.

Behov for brukermedvirkning
Samvalgsverktøyet kan brukes både ved planlegging av nye behandlingsforløp, eller ved endringer av behandlingsplanen, ifølge prosjektlederen. Håpet er at samvalgsverktøy også kan bidra til å redusere bruk av tvangsbehandling for psykose.

– Vi ser et tydelig behov for å systematisere brukermedvirkning i psykosebehandling. Dette gjelder hvilken informasjon vi gir, men også at vi må etterspørre pasientens opplevelse av, og ønsker for videre behandling, sier Øvernes.

Forskning har vist at pasienter som bruker samvalgsverktøy får mer kunnskap om behandlingsalternativene, føler seg mer informerte og får en klarere bevissthet om egne preferanser og verdier. Helse og omsorgsdepartementet ønsker at det skal produseres flere samvalgsverktøy.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!