Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen. Foto: Lasse Moe

SLV: Mangel på Piperacillin/Tazobactam

Statens legemiddelverk ber sykehusene umiddelbart redusere bruken av Piperacillin/Tazobactam med 50 prosent.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Statens Legemiddelverk (SLV) melder til Dagens Medisin at det er mangel på Piperacillin/Tazobactam 2 g/0,25 g og 4 g/0,5 g pulver til infusjonsvæske.

Ifølge SLV er det nå viktig å redusere bruken vesentlig for å unngå at lagre av legemidlet tømmes helt, og sykehusene bes om å redusere dagens bruk med 50 prosent. I tillegg påpekes det at det er viktig å unngå hamstring av preparatet.

Viktig bredspektret antibiotikum
Antibiotikumet benyttes til behandling av alvorlig pneunomi, urinveisinfeksjoner med komplikasjoner, intraabdominale infeksjoner med komplikasjoner og hud- og bløtdelsinfeksjoner med komplikasjoner.

SLV viser til at det må vurderes om pasienter kan få smalspektrede eller alternative antibiotika. De har i tillegg gitt Fresenius Kabi tillatelse til å levere ut østeriske pakninger av Piperacillin/Tazobactam. Det meldes om begrenset tilgang på utenlandske pakninger.

– Alvorlig
Medisinsk fagdirektør i SLV, Steinar Madsen, opplyser til Dagens Medisin at mangelsituasjonen kommer av råvaremangel og produksjonsproblemer.

– Dette er alvorlig. Det er et av de antibiotika som vi bruker hos de virkelig alvorlig syke pasientene. Dette betyr at man må endre rutiner der dette er førstevalg. Det er noen pasienter som virkelig trenger dette. Da må vi få ned forbruket nå, slik at de som virkelig har behov får tilgang.

Madsen opplyser at Antibiotikasenteret i Bergen har laget en veileder for hvilke alternativ som kan brukes der det trengs.
– Vi er føre var nå, og setter inn tiltak for å unngå å bli tomme.

Se SLVs nettsider for nærmere informasjon om saken.

Dette er rådene SLV gir for å redusere bruken:

  • I samråd med Oslo universitetssykehus ber Legemiddelverket om at sykehusene umiddelbart reduserer bruken med 50 prosent i forhold til dagens nivå. Videre er det viktig å unngå hamstring av tilgjengelig legemiddel.

Rådene nedenfor er utformet av KAS og Nasjonal kompetansetjeneste for antibiotikabruk i spesialisthelsetjenesten i samarbeid med mangelsenteret ved OUS;

  • Det finnes alternativer til Piperacillin/tazobactam. I den nasjonale faglige retningslinjen for antibiotikabruk i sykehus er piperacillin/tazobactam ofte sidestilt med andre regimer (LES MER). 
  • Ved valg av alternativer anbefaler vi at man først vurderer om de mer smalspektrete alternativene er egnet. Det er også grunn til å se på om behandlingsvarighet er i samsvar med retningslinjen og nyere litteratur, ofte behandles det for lenge», heter det i meldingen fra Legemiddelverket.
Powered by Labrador CMS