Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
REAGERER PÅ LEGENES KRITIKK: – Vi mener heller ikke at legen skal erstattes. Vi er opptatt av at vi får gode team, presiserer Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund. Arkivfoto: Vidar Sandnes

– Håper ingen setter seg på bakbena

Norsk Sykepleierforbund deler ikke Legeforeningens skepsis til ny spesialist-sykepleierutdanning. – Ingen har monopol på kunnskap, sier forbundslederen.

Publisert: 2019-08-07 — 09.20
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Legeforeningen og Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM) har sterke innvendinger mot regjeringens planer om ny masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie (AKS), slik Dagens Medisin tidligere har skrevet. Frykten er at de nye spesialistsykepleierne skal erstatte allmennleger i grisgrendte strøk, slik man blant annet har sett i Sverige, Canada og New Zealand, ifølge NSDM.

– Vi deler nok ikke denne bekymringen. Som regjeringen, mener vi det er nødvendig å gi et bedre tilbud til eldre og pasienter med multisykdom. Det dreier seg om mer enn diagnostisering og behandling, å lære å leve med sykdom. Ivaretakelse av pårørende og kollegaers behov for veiledning og undervisning er også sentralt, uttaler forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund til Dagens Medisin.

Dette krever godt samarbeid og det er ingen som har monopol på kunnskap
Eli Gunhild By, leder i Norsk sykepleierforbund

Vil ha gode team
Sykepleierforbundet har levert et positivt høringssvar til regjeringens forslag, i likhet med de fleste andre høringsinstansene. Planen er at forskriften skal tre i kraft fra 1. januar neste år.

– Forskriften er i tråd med helse- og omsorgstjenestenes behov for breddekompetanse, og er et viktig bidrag for å utvikle tjenestetilbudet til befolkningen. Utdanningen vil også gi et godt grunnlag for samarbeid med fastlegene og annet helsepersonell.

– Vi mener heller ikke at legen skal erstattes. Vi er opptatt av at vi får gode team, presiserer By.

– Viktig tjenesteinnovasjon
Hun mener det er åpenbare gap i tjenesten i dag som må fylles.

– Da er denne kompetansen som en spesialisering i sykepleie svært godt egnet. Det er både nok erfaring og forskning fra andre land som nettopp viser det. I Norge blir dette en viktig tjenesteinnovasjon. Jeg håper ingen setter seg på bakbena. Dette krever godt samarbeid og det er ingen som har monopol på kunnskap, sier By.

– Vi mener det er mulig å gjennomføre utdanningen innenfor de rammene forskriften beskriver og vi er også opptatt av at utdanningen kan tilbys flere steder i landet.

Relaterte saker
Kritiske til ny sykepleierutdanning

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Per L. Opheim 09.08.2019 16.18.08

  Lege

  Det er vel ingen som har sagt at noen har monopol på kunnskap. Det er fritt for en hver sykepleier å ta medisinsk embedseksamen, men de kan ikke forvente å få noe gratis.

 • Per L. Opheim 07.08.2019 12.23.08

  Lege

  Jeg ønsker all ny utdannelse velkommen! Mitt spørsmål er i denne saken, hvem har ansvaret hvis man feilbehandler en pasient?

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!