JA TAKK: – Artikkelforfatteren vil at helsedataene hans skal være tilgjengelig på helsenorge.no for legene som skal behandle ham. Montasje: Andreas Moan Foto:

Hvem eier pasientens data?

Hvorfor kan ikke jeg selv bestemme at mine ulike leger skal ha tilgang til alle mine data – uansett hvor de er? Se til Tsjekkia, som har innført en godkjenningsknapp for bruk av pasientens helseinfo.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Andreas Moan

Innlegg: Andreas Moan, pasient og lege

GOD PASIENTBEHANDLING fordrer at behandleren vet hva som feiler pasienten, hva som feilte pasienten tidligere, hvilke behandlinger som andre leger og sykehus har prøvd, hvordan de virket – og hvorfor de eventuelt ble avsluttet. Hvorfor er dette så vanskelig å få til?

Hvem eier egentlig mine data og min journal?  Jeg har hørt en erfaren helsejurist si at i utgangspunktet er det ingen som eier selve pasientjournalen, men at det er rettigheter og tilgang til journalen som eies. Sykehuset har rett til å lagre og bruke data om meg. Fastlegen har rett til det samme. Jeg har rett til å lese dem. Men ingen har rett til å dele.

EN KNAPP PÅ HELSENORGE.NO! I 2018 trenger vi ikke diskutere hvem som eier mine data eller min journal. Det er det jeg som gjør. Pasienten eier sine egne data i pasientens helsetjeneste, hvordan skulle det ellers være?

Derfor ønsker jeg meg en knapp på helsenorge.no.

Vi må snart tenke nytt om personvern. Og vær så snill: Ikke vern meg i hjel!

SE TIL TSJEKKIA! Hvorfor skal ikke jeg som bruker mange ulike leger, bestemme at de skal ha tilgang til alle mine data uansett hvor de befinner seg? En godkjenningsknapp for bruk av helsedata finnes for eksempel i Tsjekkia. Der har de fleste med kroniske sykdommer krysset av.

Er det ikke slik at en slik praksis kunne ha fjernet en av de største hindringene for at informasjonen virkelig følger pasienten? Hvorfor kan jeg ikke få knappen min? Alle helsepersonell har sitt unike ID-nummer – og jeg vil gjerne ha en mail fra systemet når noen har vært inne i min journal.

TENK NYTT! Vi må snart tenke nytt om personvern. Som diabetiker får jeg heller ikke lov til å overføre mine blodsukkermålinger til min diabetessykepleier – blant annet fordi personvernet ikke er godt nok ivaretatt.

Jeg har en livlig fantasi, men jeg er ikke i stand til å bekymre meg for hva noen kan misbruke blodsukkermålingene mine til? Jeg er derimot godt i stand til å bekymre meg over at jeg ikke får den hjelpen jeg trenger til å håndtere min diabetes. Det betyr nemlig litt dårligere livskvalitet, litt større fare for komplikasjoner og litt kortere levetid.

Vær så snill: Ikke vern meg i hjel!

Oppgitte interessekonflikter: Artikkelforfatteren er prosjektdirektør i Helse Sør-Øst RHF

Powered by Labrador CMS