Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
FORSKERGRUPPEN: Nederst fra venstre: Adi Mehta, Flourina Thakor, Krzysztof Sikorski (førsteforfatter), Maria Ekman Stensland, Fridtjof Lund-Johansen og Tuula Nyman, leder for Kjernefasilitet for Proteomikk ved OUS Rikshospitalet.

OUS-forskere står bak ny testmetode for antistoffer

– Mange kolleger kalte det akademisk selvmord da vi startet prosjektet for mer enn ti år siden, sier forsker Fridtjof Lund-Johansen.

Publisert: 2018-11-01 — 06.00
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Forskere ved Avdeling for Immunologi og Transfusjonsmedisin på Rikshospitalet mener de har funnet en løsning på et problem som koster universiteter verden over milliarder i året. Denne uken publiseres arbeidet i Nature Methods. Artikkelen beskriver en metode for å teste kvaliteten av et av de viktigste verktøyene som brukes i bio-medisinsk forskning, nemlig antistoffer.

– Mange kolleger kalte det akademisk selvmord da vi startet prosjektet for mer enn ti år siden, og langt på vei hadde de rett. Da er det ekstra hyggelig å publisere i et tidsskrift som har «Nature» i navnet, sier Fridtjof Lund-Johansen, som har ledet arbeidet.

Dårlige produkter på markedet
Flere hundre selskaper verden over konkurrerer i dag om å selge over en million forskjellige antistoffer til forskere og diagnostiske laboratorier.

– Dessverre oversvømmes vi av dårlige produkter. Gode antistoffer binder bare proteinet de ble laget mot, men alle forskere er sørgelig klar over at veldig mange ikke fungerer slik de skal, sier Lund-Joahnsen.

Forskere bruker antistoffer til blant annet å påvise et bestemt protein i et vevssnitt eller til å måle sykdomsmarkører i blod og urin. Mange diagnostiske tester er også basert på bruk av antistoffer, for eksempel graviditetstesten der antistoffer brukes til å påvise HCG proteinet som skilles ut i urinen hos gravide kvinner.

Kaster bort 350 millioner dollar
I 2015 konkluderte en artikkel i Nature med at amerikanske universiteter kaster bort 350 millioner dollar i året på ubrukelige antistoffer. I tillegg kan antistoffer av dårlig kvalitet gi feilaktige resultater.

Metoden som produsentene bruker for å teste spesifisitet av antistoffer i dag kalles western blotting.

– Begrensningen er at man bare kan test ett antistoff av gangen. Dessuten er metoden er nokså grov fordi mange proteiner har lik størrelse. Et annet problem er at produsentene optimaliserer betingelsene for hvert enkelt antistoff. Derfor er det umulig for forskere å sammenlikne test-resultatene fra ulike leverandører, sier Lund-Johansen.

Ekstra trinn
Nå mener han og kollegene at de har funnet en løsning på problemet.

– Vår metode er i prinsippet et slags western blot der tusenvis av antistoffer testes samtidig under standardiserte betingelser, og vi legger til et ekstra trinn som gir veldig høy presisjon, sier Lund-Johansen.

Behovet for nye og bedre måter å teste antistoffer er så stort at Nature omtalte forskernes arbeid lenge før forskerne var ferdig med å utvikle den. Lund-Johansen forteller at neste trinn er å overbevise produsentene om å bruke teknologien.

– Vi har allerede satt i gang samarbeid med flere av de største aktørene, og interessen er stor. Håpet er å oppnå status som et slags uavhengig «Veritas» for antistoffer. Veien dit er fortsatt lang, men vi er optimistiske fordi det er så mye fokus på problemet, sier Lund Johansen.

Det holdes flere internasjonale møter om temaet hvert år, og Lund-Johansen er ofte blant foredragsholderne

Relaterte saker
Utviklet dataverktøy for celleforskning

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!