Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
VIL «LÅSE» OPP: Tilgangen til forskningsresultater er i stor grad "låst". Ifølge Forskningsrådet er årlige abonnementsutgifter knyttet til publisering av forskningsartikler på om lag 300 millioner kroner i Norge. Illustrasjon: Colourbox

Europeisk krav om åpen tilgang til forskningsartikler

– Dagens publiseringsmodell er ikke bærekraftig, mener administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.

 

Publisert: 2018-09-06 — 12.02

Forskningsrådet går sammen med EU, det europeiske forskningsrådet ERC og nasjonale forskningsråd i flere land i Europa om å kreve at alle artikler fra forskningen de finansierer skal publiseres med åpen tilgang fra 2020.

Det melder Forskningsrådet.

– Dagens publiseringsmodell er ikke bærekraftig. Vi betaler tre ganger over skatteseddelen: først for selve forskningen, så for vurderingen av forskningens kvalitet og til slutt for å få tilgang til resultatene. Dette vil vi ikke lenger fortsette med, uttaler administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.

Ifølge Forskningsrådet er årlige abonnementsutgifter i Norge på om lag 300 millioner kroner.

Med de nye kravene vil bare publisering i åpne tidsskrifter aksepteres fra 2020. De skjerpede kravene vil ifølge Røttingen legge press på forlagene til å gjøre alle tidsskriftene sine åpne.

Styrket kvalitetssikring
Han uttaler på Forskningsrådets nettside at Forskningsrådet, sammen med andre europeiske forskningsråd vil jobbe for å styrke kvalitetssikringen på det som publiseres.

– Vi vil at forlagene skal snu publiseringsmodellen, fra abonnementer og betalingsmurer, til å ta betalt for kvalitetssikring og publisering. Med denne felleseuropeiske offensiven vil vi få fortgang i denne overgangen. I Norge har vi gode forutsetninger for en slik overgang. Vi har samarbeid om forlagsavtalene og kanalregisteret i NSD der forskere kan sjekke hvilke publiseringskanaler som holder høy kvalitet, sier Røttingen.

Deltagerne i den europeiske plattformen for åpen publisering er: EU, det europeiske forskningsrådet (ERC) og så langt 11 nasjonale forskningsråd i henholdsvis Frankrike, Irland, Italia, Luxemburg, Nederland, Polen, Slovenia Storbritannia, Sverige og Østerrike og Norge.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Spåkona 07.09.2018 08.33.10

  Tidsskriftene slik vi kjenner dem vil stadig bli tatt over av løsninger drevet uten profitt. Vi vil få "tidsskrifter" hvor artikler både kan publiseres gratis og leses gratis. Samtidig vil ingen av disse "tidsskriftene" betale for jobben som gjøres ved peer-review ;-)

 • Dr.Alban 06.09.2018 18.51.41

  Å øke publiseringsavgift løser ikke problemet. Å publisere i de mest attraktive tidsskriftene blir forbehold de med mye penger. Tror heller forskerne kollektivt må begynne å publisere mer i open access tidsskrifter, ta er kollektivt ansvar. De offentlige som bevilger forskningsmidler (NFR etc) burde også kreve at pengene som resulterer i publikasjoner må publiseres i åpne tidsskrifter.

 • Knut Magne Augestad 06.09.2018 15.15.04

  Dette er et svært godt tiltak! Værstngen er Elsevier (bla m Lancet), som gjemmer banebrytende forskning bak dyre betalingsmurer. Den store forskjellen blir tilgjengelighet, dvs st forskere i den 3de verden har like god tilgang på artikler som forskere ellers. ( open access).

 • Jørgen 07.09.2018 01.33.53

  Heldigvis har vi SCI-HUB...

 • Lege nr 100 09.09.2018 10.10.08

  ... dær man druknar i annonser. Nei tack

 • Gunnar S 06.09.2018 13.34.18

  Unnskyld min uvitenhet, men hva blir egentlig forskjellen? Voldsom økning i publiseringsavgift, så en betydelig andel av forskningsmidler må allokeres til dette i stedet for forskningsaktivitet? Eller forventer man å tvinge forlagene til å skru ned profittmarginen? Er det ikke en reell risiko for at dette vil favorisere de pengesterke miljøenes evne til å publisere i de beste (les dyreste) tidsskriftene? Eller kanskje universitetene/staten vil gå inn og dekke publiseringskostnader direkte, ville ikke det vært flott?

 • V:T 06.09.2018 12.16.41

  Skulle bare mangle forskerene blir lønna over skatteseddelen så skal de være hemmelig for de som lønner dem .

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!