Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Ny migrenemedisin godkjent i EU

En ny type migrenemedisin er nå godkjent i EU, og dermed også i Norge, om kort tid.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Den første såkalte migrenemedisinen med CGRP-hemmer er nå godkjent i Europa, ifølge Reuters og produsenten Novartis.
Det har vært store forventninger til at godkjenningen av legemidlet, kalt erenumab (Aimovig), skulle gå igjennom etter at den ble godkjent i USA i mai.

Hovedutprøver for den delen av studien som har pågått i Norge, i over fem år, Tine Poole, bekrefter at legemidlet nå har fått EU-godkjennelse.  Hun forteller om gode erfaringer med erenumab:

– De som får legemidlet i studien får betydelig færre anfall og med redusert styrke og varighet. Noen få blir også helt friske, sier Poole, som forøvrig er leder av Volvats hodepinesenter.

Ifølge Poole koster legemidlet rundt 12.000 kroner per injeksjon, som pasienten trenger én eller to av, en gang hver måned. Man vet imidlertid ikke hvilken pris legemidlet vil ligge på i Norge.

 – Jeg har hatt en del pasienter som har valgt å betale dette selv, men nå anbefaler jeg dem å vente til vi får denne i Norge.
I løpet av de fem årene studien har pågått, har rundt 50 norske pasienter totalt sett deltatt i studien, opplyser hun.
Poole sier at hun håper mange flere allmennleger blir interessert i migrene, nå som man har fått en ny behandling.

I mai ble EMA anbefalt av den vitenskaplige komiteen for humane legemidler, CHMP, å godkjenne medisinen, som markedsføres av Novartis.

Nå er den altså godkjent i EU - og dermed også i Norge, Island og Liechtenstein. Den er godkjent til behandling av voksne som har fire eller flere migreneanfall per måned.

CGRP( Calcitonin gene-related peptide) er et genrelatert peptid som stiger ved migreneanfall. Virkestoffet i legemidlet, erenumab, er et fullt humant antistoff mot CGRP- reseptoren. Ved å binde seg til CGPR - reseptoren hindrer erenumab effekten av CGRP på reseptoren og reduserer antall migreneanfall. Legemidlet gis som injeksjon én gang i måneden.

Kilde: Statens legemiddelverk/Tine Poole

Powered by Labrador CMS