REAGERER: Juristene Anne Kjersti Befring og Robert Myhre, reagerer på at helsemyndighetene fortsetter å gi Thomas Bagley store oppgaver etter at han måtte gå av som IKT-direktør i Helse Sør-Øst og som styreleder i Sykehuspartner – etter krass kritikk i den mye omtalte IKT-skandalen der. Foto:

Jurister: – Klanderverdig og svært betenkelig

– Å blande roller på denne måten, er klanderverdig og svært betenkelig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er reaksjonen fra forsker og advokat Anne Kjersti Befring ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, på saken der det statlige foretaket Norsk Helsenett har leid inn igjen den avgåtte viseadministrerende direktøren, Thomas Bagley, for å gjøre mye av samme jobben som konsulent.

– Åpner for korrupsjon
Befring, som har bred erfaring som helserettsjurist fra Legeforeningen og offentlig forvaltning, sier at uryddighet og mangelfull rolleforståelse åpner for korrupsjon.

– Det er betenkelig at offentlig forvaltning har økt voldsomt for nettopp å bygge IKT-kompetanse. Vi har fått Sykehuspartner, Direktoratet for e-helse og Norsk Helsenett. Da er det vanskelig å forstå at man må kjøpe inn bistand til å utarbeide en overordnet offentlig strategi fra en som har et betydelig ansvar for IKT-skandalen i Helse Sør-Øst, sier Befring.

Hun er ikke alene om å være kritisk til de stadig nye rollene Bagley får:

– Finnes det ingen andre som kan noe om IKT og helse i dette landet enn Thomas Bagley, spør Robert Myhre, advokat og partner i advokatfirmaet DLA Piper.
Myhre er en av landets fremste eksperter på lov om offentlig anskaffelser.

Han reagerer på at Bagley leies inn igjen som konsulent etter at han slutter i Norsk Helsenett. Myhre reagerer også på at helsemyndighetene fortsetter å gi Bagley store oppgaver etter at han måtte gå av som IKT-direktør i Helse Sør-Øst og som styreleder i Sykehuspartner – etter krass kritikk i den mye omtalte IKT-skandalen der.

– Dette fremstår som uryddig, konkluderer Myhre, som understreker at han ikke kjenner detaljene i den konkrete saken.

Powered by Labrador CMS