Nevrolog Øivind Fredvik Grytten Torkildsen jobber 50 prosent med transplantasjonsstudien ved Haukeland universitetssjukehus. Foto: Marit Hommedal

«Stamcellestudien» har startet

Den norske studien på stamcelletransplantasjon har randomisert sin første pasient.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

«Det er med stor glede vi nå kan informere om at RAM-MS-studien formelt er startet og at første pasient er randomisert i studien i Norge», skriver Haukeland universitetssjukehus i et nyhetsbrev om transplantasjonsstudien for multippel sklerose, RAM-MS.

Brevet ble sendt rett før påske til flere norske nevrologer – og vil komme ut til de som jobber med studien, opplyser Haukeland.

– Foreløpig er det kun Haukeland Universitetssjukehus som har startet og gjennomfører screening av henviste pasienter, men de øvrige regionale studiesentrene i Norge vil starte arbeidet med å screene pasienter i de kommende ukene.

Ca. 100 skal delta
Det er planlagt at om lag 100 pasienter skal delta i studien.

– Nå har vi randomisert inn åtte pasienter. En pasient har vært på første studievisitt, og mottar nå medikamentbehandling, sier overlege i nevrologi Øivind Fredvik Grytten Torkildsen, som jobber med studien ved Haukeland universitetssjukehus.

LES OGSÅ «Får ikke svar på studien før i 2022»

– Det er vanskelig å vite hvordan rekrutteringen blir fremover, men vi synes responsen er veldig god. Vi har fått flere henvisninger fra leger som ønsker at pasienter deltar i studien.

Forutsetning for godkjenning?
At studien får positivt utfall virker som en forutsetning for at behandlingen kan tilbys i Norge.

– Før autolog stamcelletransplantasjon kan godkjennes som del av det vanlige behandlingstilbudet ved atakkpreget MS i Norge, må effekten og kostnaden av denne behandlingen sammenlignes med det antatt mest effektive godkjente medikamentelle alternativet, som per i dag er alemtuzumab, heter det i nyhetsbrevet som ble sendt ut.  

Skandinavisk samarbeid
I brevet listes studiesentrene som deltar i transplantasjonsstudien, som skal randomisere pasienter til enten behandling med alemtuzumab (Lemtrada) eller autolog stamcelletransplantasjon.

  • Haukeland universitetssjukehus
  • Universitetssykehuset i Nord-Norge
  • St. Olavs Hospital
  • Akershus universitetssykehus
  • Akademiska sjukhuset, Uppsala
  • Sahlgrenska Universitetssjukehuset, Gøteborg,
  • Rigshospitalet, København
Powered by Labrador CMS