Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
Nevrolog Øivind Fredvik Grytten Torkildsen jobber 50 prosent med transplantasjonsstudien ved Haukeland universitetssjukehus. Foto: Marit Hommedal

«Stamcellestudien» har startet

Den norske studien på stamcelletransplantasjon har randomisert sin første pasient.

Publisert: 2018-03-23 — 12.58

«Det er med stor glede vi nå kan informere om at RAM-MS-studien formelt er startet og at første pasient er randomisert i studien i Norge», skriver Haukeland universitetssjukehus i et nyhetsbrev om transplantasjonsstudien for multippel sklerose, RAM-MS.

Brevet ble sendt rett før påske til flere norske nevrologer – og vil komme ut til de som jobber med studien, opplyser Haukeland.

– Foreløpig er det kun Haukeland Universitetssjukehus som har startet og gjennomfører screening av henviste pasienter, men de øvrige regionale studiesentrene i Norge vil starte arbeidet med å screene pasienter i de kommende ukene.

Ca. 100 skal delta
Det er planlagt at om lag 100 pasienter skal delta i studien.

– Nå har vi randomisert inn åtte pasienter. En pasient har vært på første studievisitt, og mottar nå medikamentbehandling, sier overlege i nevrologi Øivind Fredvik Grytten Torkildsen, som jobber med studien ved Haukeland universitetssjukehus.

LES OGSÅ «Får ikke svar på studien før i 2022»

– Det er vanskelig å vite hvordan rekrutteringen blir fremover, men vi synes responsen er veldig god. Vi har fått flere henvisninger fra leger som ønsker at pasienter deltar i studien.

Forutsetning for godkjenning?
At studien får positivt utfall virker som en forutsetning for at behandlingen kan tilbys i Norge.

– Før autolog stamcelletransplantasjon kan godkjennes som del av det vanlige behandlingstilbudet ved atakkpreget MS i Norge, må effekten og kostnaden av denne behandlingen sammenlignes med det antatt mest effektive godkjente medikamentelle alternativet, som per i dag er alemtuzumab, heter det i nyhetsbrevet som ble sendt ut.  

Skandinavisk samarbeid
I brevet listes studiesentrene som deltar i transplantasjonsstudien, som skal randomisere pasienter til enten behandling med alemtuzumab (Lemtrada) eller autolog stamcelletransplantasjon.

 • Haukeland universitetssjukehus
 • Universitetssykehuset i Nord-Norge
 • St. Olavs Hospital
 • Akershus universitetssykehus
 • Akademiska sjukhuset, Uppsala
 • Sahlgrenska Universitetssjukehuset, Gøteborg,
 • Rigshospitalet, København
Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Helge Steen 26.03.2018 14.21.21

  Dette er for lite og for sent. Puslete og lite målrettet. Ppms og spms holdes igjen utenfor.

 • Kolbjørn Sivertsen 23.03.2018 15.06.24

  Det er gledelig at studien/forsøkene endelig er kommet i gang, men ankepunktet er nå etter at MIST studien er presentert - ER det nødvendig å utsette ca 50 pasienter for den potente Lemtrada medisinen som vi vet kan hjelpe et fåtall, men samtidig som VI også VET at Lemtrada har mange bieffekter som er ødeleggende organer over tid! En burde heller bruke ressursene til å gi HSCT behandlingen til alle 100 og sammenlign med de resultater som allerede er registrert for Lemtrada. Igangsatte studie skulle bli nok "randomisert" - med litt tidsforskyvning – men som ikke har noen betydning om en setter godviljen til. I tillegg er dette to vidt forskjellige behandlingsmåter som er vanskelig å sammenligne, mens det er RESULTATET over tid som viser effekt . Det er allerede kommet hentydninger om at MIST studien sammenlignet mot forskjellige bremsemedisiner, men resultatet sier sitt - og bør ikke "flisespikes"!

 • sykehuslege 27.03.2018 15.40.33

  Kjære Sivertsen. jeg har selv sett hvilke fatale komplikasjoner som kan oppstå ifbm stamcelletransplantasjon. Selv hos pasienter som i utgangspunktet skulle være velegnet for transplantasjon. Langvarig sykdom med varig sekvele og arbeidsuførhet som konsekvens. Det er ikke en behandling man kan gi uten videre, og man bør tenke seg godt om.

 • Kolbjørn Sivertsen 23.03.2018 15.05.02

  Det er gledelig at studien/forsøkene endelig er kommet i gang, men ankepunktet er nå etter at MIST studien er presentert - ER det nødvendig å utsette ca 50 pasienter for den potente Lemtrada medisinen som vi vet kan hjelpe et fåtall, men samtidig som VI også VET at Lemtrada har mange bieffekter som er ødeleggende organer over tid! En burde heller bruke ressursene til å gi HSCT behandlingen til alle 100 og sammenlign med de resultater som allerede er registrert for Lemtrada. Igangsatte studie skulle bli nok "randomisert" - med litt tidsforskyvning – men som ikke har noen betydning om en setter godviljen til. I tillegg er dette to vidt forskjellige behandlingsmåter som er vanskelig å sammenligne, mens det er RESULTATET over tid som viser effekt . Det er allerede kommet hentydninger om at MIST studien sammenlignet mot forskjellige bremsemedisiner, men resultatet sier sitt - og bør ikke "flisespikes"!

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!